Ζήτω οι δημαγωγοί!

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη. Την πρώτη φορά που το πολύφερνο εμβόλιο της astrazeneca εμφάνισε παρενέργειες, το θέμα γνωστοποιήθηκε… Είμαστε, όμως, για τέτοια; Να αρχίσουν οι πάντες να βλέπουν στραβά τα κατορθώματα των big pharma; Όχι βέβαια!

Γι’ αυτό η δεύτερη φορά απλά κρύφτηκε. Πριν σχεδόν 3 εβδομάδες, στις 6 του Σεπτέμβρη, μια δεύτερη γυναίκα / πειραματόζωο εμφάνισε τις ίδιες παρενέργειες: εγκάρσια μυελίτιδα. Πρόκειται για μια σπάνια και σοβαρή ιογενή φλεγμονή του νευρικού συστήματος, που προκαλεί μεταξύ άλλων πρόσκαιρη παράλυση.

Ας το θυμίσουμε: το εμβόλιο της astrazeneca χρησιμοποιεί έναν γενετικά μεταλλαγμένο αδενοϊό ενός είδους πιθήκων της αμερικανικής ηπείρου για να προκαλέσει την ανοσολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτή η «μέθοδος» γενετικής μηχανικής δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς, και είναι άγνωστες οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της εισαγωγής τέτοιων μεταλλαγμένων ιών σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά οι δύο περιπτώσεις εγκάρσιας μυελίτιδας είναι άμεσες παρενέργειες! Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς… Κανονικά οι δοκιμές θα έπρεπε να έχουν ήδη διακοπεί, και το εμβόλιο (μαζί με την τεχνολογία του) να τοποθετηθεί στα αζήτητα.

Αλλά δεν συμβαίνει έτσι. Προς το παρόν μόνο το ψοφιοκουναβιστάν έχει απαγορεύσει τη συνέχεια των δοκιμών του συγκεκριμένου εμβολίου, επειδή (όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι) δεν έχουν πεισθεί απ’ τις «εξηγήσεις» της αγγλικής εταιρείας ότι αυτές οι περιπτώσεις μυελίτιδας είναι άσχετες με το εμβόλιο. Μπορούμε ωστόσο να υποψιαστούμε ότι το κίνητρο της απαγόρευσης δεν είναι το ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών εταιρειών, αμερικανικών απ’ τη μια μεριά και ευρωπαϊκών απ’ την άλλη, για το ποια θα χωθεί πρώτη στην αγορά της δύσης.

Η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη εκδήλωση παρενεργειών θα κρατηθούν μακριά απ’ τους υποτελείς – μην αμφιβάλετε. Διαβλέπουμε πια ένα είδος «ιερής λύσσας» μεταξύ των κρατικών, των επιχειρηματικών και των παρακρατικών αφεντικών της δύσης υπέρ του μαζικού εμβολιασμού: φοβούνται ότι όπως έχουν χάσει τα πλεονεκτήματα της πρωτοπορείας σε άλλους τεχνολογικούς τομείς (κυρίως απ’ την κίνα) έτσι θα χάσουν και τα πλεονεκτήματα των δυτικών big pharma, που μαζί με τις εταιρείες πληροφορικής μπορούν να συνθέσουν ένα καλό πλέγμα κυριαρχίας τα επόμενα χρόνια.

Αν δεν βρουν σοβαρές, έλλογες και αποφασισμένες αντιστάσεις απ’ τους κάτω, δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά…

Comments are closed.