Φάρμακα και φαρμάκια 1

Κυριακή 23 Αυγούστου. Το ρημαδογκουβέρνο (και δεν είναι μόνο του) διαφημίζει ένα επερχόμενο εμβόλιο / σωτήρα. Αν, σε αντίθεση μ’ αυτά που έλεγε ο Κούβελας (χθεσινό video), αυτό το σωτήριο εμβόλιο της AstraZeneca (παρέα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) εμφανιστεί πριν το τέλος του 2021 θα είναι ένα εμβόλιο «στο πόδι». Δεν ξέρουμε πόσοι (και όχι μόνο στα μέρη μας) θα συμφωνήσουν να γίνουν πειραματόζωα. Ξέρουμε όμως, και το έχουμε γράψει πολλές φορές, πως όλη η σκηνοθεσία του τρόμου, οι απαγορεύσεις, τα υγιεινιστικά πραξικοπήματα και τα υπόλοιπα γίνονται και (όχι μόνο…) αυτόν τον σκοπό. Να «αποδεχτούμε» ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι που σώσουν τις ζωές μας, και για χάρη τέτοιων σωτήρων αξίζουν όλες οι θυσίες του κόσμου απ’ την μεριά μας.

Το μπλοκ των big pharma έχει αποκτήσει ήδη τεράστια δύναμη / εξουσία στην καθημερινή ζωή (και στις τσέπες) εκατομυρίων επιβατών αυτού του πλανήτη· και η διαχείριση του covid-19 είναι κομμένη και ραμένη στα μέτρα της ακόμα μεγαλύτερης ενδυνάμωσής της. Εκτιμάμε ότι ο υγιεινιστικός εφιάλτης, αφού κατάφεραν να τον ξεκινήσουν, δεν θα τελειώσει ποτέ. Θα γίνει αναπόσπαστο μέρος αυτού που τα αφεντικά και οι λακέδες τους ονομάζουν “νέα κανονικότητα”.

Μήπως, τουλάχιστον, βγάζοντας τα απίστευτα κέρδη τους, οι φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν και κάποιου είδους πραγματικό “κοινωνικό έργο”; Λυπούμαστε αλλά η απάντηση εξαρτιέται απ’ την στάση ζωής, την κατάσταση της υγείας, την ευπιστία του καθενός, της καθεμιάς· το κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα υγείας και πολλά άλλα. Εκείνοι που “γιατρεύονται” (συχνά σε εισαγωγικά…) μπορεί να εκθειάζουν ένα Χ φάρμακο· εκείνοι, όμως, θα υποστούν τις παρενέργειές του θα κάνουν το αντίθετο.

Υπάρχει κάποια αλήθεια που να γεφυρώνει αυτό το χάσμα, το χάσμα των φαρμάκων – που – είναι – και – φαρμάκια απ’ την στιγμή κι όλας που βγαίνουν απ’ την γραμμή παραγωγής των εργοστασίων της Α ή της Β φαρμακοβιομηχανίας; Αν και υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν πως κατέχουν μια τέτοια αλήθεια, όταν μιλούν εμπιστευτικά παραδέχονται ότι δεν την έχουν. Πρακτικά ολόκληρη η λογική της δυτικής φαρμακο-παραγωγής, στηριγμένη στη χημεία, επιδέχεται ένα τεράστιο ερωτηματικό. Κι αυτό ενόσω πέρα απ’ την κριτική απ’ τα κάτω στη “χημική προσέγγιση” του σώματος, αναδύονται απ’ τα πάνω κι άλλες, postchemical προσεγγίσεις, που ίσως μελλοντικά να κάνουν αυτό που τώρα ονομάζουμε «φάρμακο» να θεωρείται προϊστορικό σκουπίδι.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοβιομηχανίες είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με όλα όσα θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο, plus το γεγονός ότι εμφανίζονται εκεί που οι «επιλογές των πελατών τους» (όλων ημών, δηλαδή) τείνουν προς το μηδέν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ή οι βιομηχανίες τηλεοράσεων που μπορούν να επιβάλουν την τεχνητή αύξηση στη ζήτηση των εμπορευμάτων τους. (Περισσότερα στο SID 1 και SID 2, Τρίτη 23 Ιούνη). Οδυνηρή “αγορά”…

Απ’ την άλλη μεριά είναι από εξαιρετικά επιπόλαιο έως οδυνηρά αυτοκαταστροφικό το να υποστηρίζει κάποιος πως «αν οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κέρδη απ’ το covid-19 εμβόλιο, τότε είναι δίκαιο που δεν θα πληρώσουν τίποτα για τις παρενέργειες που – είναι σίγουρο ότι – θα έχει». Πρώτον επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες γενικά έχουν τρομακτικά κέρδη, από κάτι που είναι τόσο απτό όσο η υγεία του καθενός. Και δεύτερον επειδή η «ασυλία» τους έχει νομοθετηθεί όχι για το αντιcovid εμβόλιο αλλά για το σύνολο της παραγωγής τους, εδώ και πολλά χρόνια! Και είναι ακριβώς αυτή η “ασυλία” που τους επιτρέπει τώρα να οξύνουν τον μεταξύ τους (καπιταλιστικό) ανταγωνισμό, για το ποια θα σερβίρει γρηγορότερα την σωτηρία μας, αδιαφορώντας – προφανώς – για τις συνέπειες· να τον οξύνουν ως εκείνο το γνωστό στην πιάτσα σημείο που λέγεται “κάτω του κόστους, το αφεντικό τρελάθηκε!!”

Το “δεν θα βγάλουμε κέρδη” δεν είναι καθόλου η καλωσύνη τους, κι ούτε βέβαια θα μπορούσε να νομιμοποιεί οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση να σκοτώνει. Είναι απλά η αναγκαία υποχώρησή τους στην πίεση που ασκεί το Πεκίνο, το οποίο έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι θα παραχωρήσει δωρεάν την συνταγή του εμβολίου που θα βρει (όταν το βρει… δηλαδή πολύ σύντομα…), εξασφαλίζοντας έτσι την υποστηρίξη πολλών δεκάδων κρατών / πελατών. Είναι ένας προσωρινός αναγκαστικός ελιγμός, που έχει εγκριθεί απ’ τα λογιστήριά τους. (Εξάλλου οι “έρευνές” τους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, για το συγκεκριμένο εμβόλιο, έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο χοντρά απ’ τα πρωτοκοσμικά κράτη ώστε αυτό και μόνον αυτό θα ήταν αρκετό για να τελειώσει οποιαδήποτε συζήτηση περί “κέρδους” των εταιρειών…)

Αυτό το “δεν θα βγάλουμε κέρδη” είναι, λοιπόν (κι όποιος έχει μυαλό να το καταλάβει ας το καταλάβει) μια εκστρατεία δημόσιων σχέσεων διάφορων δυτικών big pharma, εξαιτίας του κινέζικου ανταγωνισμού… Μια εκστρατεία που έχει ήδη πληρωθεί πολλαπλά, με άγνωστο αριθμό νεκρών από «πειράματα θεραπείας» των επιπλοκών του covid-19 σε διάφορα νοσοκομεία του δυτικού κόσμου· με άγνωστο αριθμό νεκρών στα σπίτια τους (επειδή τα εκκενούμενα δημόσια συστήματα υγείας αρνήθηκαν να τους περιθάλψουν)· με καταθλίψεις και αυτοκτονίες· με εκτόξευση της χρήσης αντικαταθλιπτικών (παρεπιπτόντως: των ίδιων ακριβώς εταιρειών!)· με την καθολικότερη από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες υπαγωγή της σύγχρονης εργατικής τάξης στις προσταγές του κεφάλαιου· και με αρκετούς ακόμα τρόπους.

Το μόνο «δωρεάν» απ’ την μεριά των αφεντικών στον καπιταλιστικό κόσμο είναι η λεηλασία των ζωών μας, όταν δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να αντισταθούμε…. Που σημαίνει ότι πάντα πληρώνουμε: με σάρκες, με αίμα, με ελπίδες…

Comments are closed.