Ο κυρ Βασίλης ζορίζεται κάπως 2

Σάββατο 25 Ιούλη. Φυσικά, όποιος παρουσιάσει τον κυρ Βασίλη σαν «συνωμότη» είναι απλά ηλίθιος. Ο Άρχοντας Θυρών και Παραθύρων δρα ανοικτά, δημόσια, και δεν νοιώθει καμμία ανάγκη να κρυφτεί.

Χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορεί κάποιος να βρει ιντερνετικά τι πράγμα είναι η «φιλανθρωπική ναυαρχίδα» του κυρ Βασίλη, το Bill & Melinda Gates Foundation. Παρά τις απλόχερες χρηματοδοτήσεις και δωρεές για τις οποίες κλαψουρίζει ο κυρ Βασίλης, το Ίδρυμα έχει μεγάλα κέρδη· πράγμα που είναι το τελευταίο που θα περίμενε κανείς από αγαθοεργούς.

Στο Sarajevo 148a, τον περασμένο Απρίλη (: η βιοπολιτική της επιδημίας, δεύτερο μέρος) μεταξύ άλλων γράφαμε:

…Φέρεται σαν “ανθρωπιστικό ίδρυμα” που ιδρύθηκε το 2000 απ’ το αφεντικό της microsoft. Αν το ψάξει όμως κάποιος λίγο καλύτερα πρόκειται για επιχείρηση, κανονική επιχείρηση, ας την πούμε για χάρη γούστου “ανθρωπιστική επιχείρηση”, πιο σωστά “εταιρεία χαρτοφυλακίου με κουκούλα ανθρωπισμού”. Το ίδρυμα έχει μετοχές σε 18 μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων (πέραν της microsoft), δηλαδή:

– στην θυγατρική franchise της McDonald’s (Arcos Dorados Holdings) που ελέγχει όλα τα McDonald’s στη λατινική αμερική,

– στην AutoNation (μια μεγάλη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στις ηπα),

– στον όμιλο Berkshire Hathaway (του Baffet) που ελέγχει την ιδιοκτησία δεκάδων εταιρειών, από την duracell μέχρι εταιρείες ρούχων, διαμαντιών και αεροπλάνων, ενώ έχει καλά μερίδια σε αμερικανικές τράπεζες και στην coca cola,

– στην Canadian National Railway, μια ιδιωτική εταιρεία τραίνων ψυγείων,

– στην Caterpillar,

– στην FedEx,

– στην UPS,

– στην αμερικανική Crown Castle (μεγαλη εταιρεία εγκατάστασης και διαχείρισης κεραιών κινητής τηλεφωνίας),

– στην επίσης αμερικανική Ecolab (εταιρεία εμπορίου νερού και άλλων υγιεινών εμπορευμάτων σ’ όλο τον κόσμο),

– στην Televisa (τον μεγαλύτερο ισπανόφωνο όμιλο μήντια στον κόσμο, με έδρα το μεξικό),

– στην πολυεθνική εταιρεία επικοινωνιών Liberty Global και στην λατινοαμερικάνικη θυαγατρική της,

– στην γνωστή Walmart,

– στον όμιλο Walgreens Boots Alliance, που ελέγχει δύο μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων στις ηπα και την αγγλία, καθώς και φαρμακοβιομηχανίες, και άλλου είδους επιχειρήσεις,

– και στην Waste Management, μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης σκουπιδιών.

Με τέτοιο «βαρύ» περιουσιολόγιο – κι αυτό αφορά μόνο το συγκεκριμένο «ίδρυμα», όχι άλλα παρόμοια που εμφανίζονται σαν θυγατρικές του – το μόνο που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι ότι ο κυρ Βασίλης είναι απλά μια (ανθρώπινη) έκφραση, κάτι σαν «εκπρόσωπος τύπου», του ενδιαφέροντος / συμφέροντος που έχει πια για την υγεία του καθενός μας ο «συλλογικός καπιταλισμός» – ο καπιταλισμός και τα αφεντικά του σαν όλον!

Έχουμε κι εμείς λόγο να καταγγείλουμε την βλακεία που διακινείται με την ταχύτητα του φωτός στον κυβερνοχώρο, μέσω social media, αλλά είναι ο ακριβώς αντίθετος απ’ το κλαψούρισμα του κυρ Βασίλη: προσωποποιώντας την διαχείριση του covid-19, δαιμονοποιώντας τον σαν τον «κακό», διαστρέφεται με τρομακτικές συνέπειες η καπιταλιστική πραγματικότητα, την στιγμή που έχει ξεκινήσει την 4η βιομηχανική επανάστασή της!

Ποτέ τέτοιας κλίμακας, έντασης και έκτασης αναδιαρθρώσεις δεν ήταν έργο ενός μόνο ανθρώπου. Μπορούμε να μιλάμε για «φορντισμό» και «ταιηλορισμό» όταν αναφερόμαστε στην 2η βιομηχανική επανάσταση, αλλά αυτό είναι χρήσιμο μόνο για να ερευνήσει κανείς τις συγκεκριμένες συνεισφορές μέσα στο γενικό κοινωνικό, πολιτικό, και ιδεολογικό περιβάλλον τους! Αν αυτό δεν είναι το κύριο ενδιαφέρον της κριτικής ανάλυσης, τότε τόσο ο μηχανικός Taylor όσο και ο αυτοκινητοβιομήχανος Ford μοιάζουν σα να έπεσαν απ’ τον ουρανό…

Θα ήταν πολύ απλό αν αυτή η θηριώδης τρομοεκστρατεία και οι σκοποί της που βρίσκονται πάντα σε εξέλιξη άρχιζαν και τέλειωναν στον Gates! Αλλά όχι… Κι ούτε ο ίδιος είναι κάτι σπουδαίο. (Το τι μεθόδους χρησιμοποίησε για να κάνει εμπορικά κυρίαρχο ένα τόσο κακό (επί χρόνια) λειτουργικό σαν τα windows το ξέρουν όσοι κατέχουν καλά την ιστορία της 3ης βιομηχανικής επανάστασης…)

Διαχειρίζεται ωστόσο τα λεφτά (και τους στόχους) πολύ περισσότερων…. Και, φυσικά, υπάρχουν αρκετές ακόμα συμμορίες αφεντικών, με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στη σύνθεσή τους, που έχουν τους ίδιους σκοπούς.

Comments are closed.