Η total «προστασία της υγείας»: αυτόματη ενοχοποίηση…

Πέμπτη 30 Ιούλη. Αν σκοπεύατε να ταξιδέψετε εκτός εθνοκρατικών συνόρων, ακόμα και εντός της “ζώνης Σέγκεν”, σίγουρα έχετε διάφορα προβλήματα, δυσκολίες, εμπόδια. Όλα είναι κτισμένα βιαστικά ίσως αλλά βίαια πάνω στο θέωρημα της μολυσματικότητας των κοινωνικών σχέσεων. Έχουν πέσει πολλοί “πόροι” (κρατικοί και επιχειρηματικοί”) υπέρ της συντήρησης του τρόμου – της – αρρώστιας. Είναι τυραννία – αλλά, μην ανησυχείτε. Οι ενοχλήσεις είναι παροδικές, η “νέα κανονικότητα” μόνιμη· θα λέγαμε παραφράζοντας πινακίδες που τοποθετούνται σε έργα οδοποιίας.

Οι φίλοι της καραντίνας μπορεί να μην χαίρονται καθόλου μελλοντικά – αλλά θα είναι αργά πια. Είδαν το “τυράκι” (την δήθεν “προστασία της δημόσιας υγείας”…), δεν είδαν την φάκα, και μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε μια νύχτα σε οπαδούς και διαφημιστές της αναβαθμισμένης εγκληματικότητας των κρατών και των αφεντικών.

Πριν λίγες ημέρες η μη κερδοσκοπική ευρωπαϊκή οργάνωση statewatch, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών επιτήρησης και καταστολής, δημοσίευσε μια έκθεση 38 σελίδων, για την επιτάχυνση της δημιουργίας των “ηλεκτρονικών συνόρων” στην ευρώπη, που μεθοδευόταν μεν προ-covid, αλλά τα κρατικά και επιχειρηματικά αφεντικά άρπαξαν την ευκαιρία της «προστασίας της υγείας» για να κάνουν άλματα.

Στην περιληπτική εισαγωγή της η έκθεση, με τον δηλωτικό τίτλο Αυτόματη Υποψία: Οι καινούργιες πρωτοβουλίες της ε.ε. για την επιτήρηση των ταξιδιών, η έκθεση γράφει:

Η εξελισσόμενη πανδημία του κορονοϊού έχει αυξήσει την πιθανότητα εκτεταμένης επιτήρησης και ιχνηλάτησης θέσης για τον έλεγχο της ασθένειας, εκπέμποντας σήμα κινδύνου στους υπερασπιστές της ιδιωτικότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν ανοίξει εδώ και καιρό τον δρόμο για εντατικότερη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων με σκοπό τον έλεγχο της μετανάστευσης, και αυτές οι εξελίξεις έχουν περάσει εντελώς απαρατήρητες απ’ τον τύπο και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η έκθεση που ακολουθεί εξετάζει, εξηγεί και κάνει κριτική σε πολλά πληροφοριακά συστήματα μεγάλης κλίμακας στην Ε.Ε. που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή και εφαρμογή, τα οποία θα επεκτείνουν την απόσπαση και την χρήση βιομετρικών και βιογραφικών δεδομένων από επισκέπτες της ζώνης Schengen, στην οποία συμμετέχουν 26 κράτη μέλη της Ε.Ε. και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία. Ιδιαίτερα εξετάζει τα νέα συστήματα που εξετάζουν και θα πιθανολογούν τους δυνητικούς κινδύνους δημόσιας υγείας, ασφαλείας, και μετανάστευσης που οφείλονται σε ανθρώπους που δεν είναι υπήκοοι της Ε.Ε….

…Τα data θα συγκεντρώνονται απ’ τους ταξιδιώτες τους ίδιους καθώς και απ’ τις οικογένειές τους, και θα αφορούν την εκπαίδευσή τους, τον τόπο κατοικίας τους και πιθανές καταδίκες. Δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες θα λαμβάνονται απ’ όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανόμενων εκατομυρίων παιδιών από έξι χρονών και πάνω. Αυτά τα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιούνται απλά για την έγκριση της ατομικής αίτησης εισόδου, αλλά για να τροφοδοτήσουν αλγόριθμους data mining και profiling. Θα αποθηκεύονται σε μεγάλες βάσεις δεδομένων στις οποίες θα έχουν πρόσφαση χιλιάδες υπάλληλοι διαφορετικών κρατικών αρχών.

… Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται Common Identity Repository (CIR), πρόκειται να εφαρμοστεί σαν τμήμα της ευρωπαϊκής σύνθετης «δια-λειτουργικότητας», και σκοπεύει να ενισχύσει τους αστυνομικούς ελέγχους ταυτότητας εντός Ε.Ε…. Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος ρατσιστικών διακρίσεων εκ μέρους των αστυνομιών…

Πολλοί θα καθησυχαστούν: «ντάξει μωρέ, αυτά αφορούν τους ξένους»… Και ρατσιστικό και γελοίο. Πρώτον, επειδή οι τεχνολογίες επιτήρησης διαμορφώνονται και εξαπλώνονται ήδη για τους πρωτοκοσμικούς «βασιλιάδες» υπήκοους. Η ψηφιακή ταυτότητα υγείας / το ψηφιακό φακέλωμα δεν αφορά μόνο εκείνους που έρχονται είτε νόμιμα είτε όχι «απ’ έξω» – αφορά κυρίως τους «μέσα». Και δεύτερον επειδή, χάρη στο «αναπτυγμένο και πολιτισμένο» ευρωπαϊκό παράδειγμα, τα ίδια μέσα θα εφαρμόσουν και άλλα κράτη, μη ευρωπαϊκά. Τα σύνορα στα οποία οι ευρωπαίοι θα είναι οι «ξένοι» θα γίνουν εξίσου «απορροφητήρες» προσωπικών δεδομένων!

Αυτήν την φλέβα της «υγείας» τα αφεντικά και οι ειδικοί τους την δούλευαν πολλά χρόνια – τα έχουμε πει. Το ότι η μεγάλη μάζα των πρωτοκοσμικών υπηκόων κοιμόταν τον ύπνο του fit ήταν η σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία (έστω σχετική ως τώρα) της τρομοεκστρατείας. Απ’ την στιγμή που αυτήν την φλέβα την κτύπησαν δεν πρόκειται να την αφήσουν.

Για παράδειγμα ποιά «ζώνη Schnegen» σ’ αυτή την ιστορική φάση; Όταν τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν τόσο εύκολα, τόσο δικτατορικά και χωρίς αντιρρήσεις να κλείνουν και να ανοίγουν κατά βούληση τα εθνικά τους σύνορα· όταν μπορούν να κλείνουν με τον στρατό την μία ή την άλλη «ανθυ-υγιεινή» περιοχή· όταν στο ελλαδιστάν έχουν κλειδώσει (όσο μπορούν) τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης απ’ τον περασμένο Μάρτη (και δεν τρέχει τίποτα)· κι όταν μπορούν να κόβουν πρόστιμα κατά βούληση, τι περιμένει οποισδήποτε λογικός άνθρωπος ότι θα κάνουν στη συνέχεια; Τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια;

Αν δεν υπάρξει οργανωμένη, εργατική αντιπολίτευση… (Σωστό! Είναι αυτό που δεν έχουμε κάνει: πρέπει να την φτιάξουμε…)

Comments are closed.