Seattle

Σάββατο 13 Ιούνη.

Δεν είναι η αμερικανική εκδοχή ούτε της πλατείας Maidan ούτε της πλατείας Tahrir. H «αυτόνομη ζώνη» του Seattle (CHAZ: Capitol Hill Autonomous Zone), μια πολύ μικρή περιοχή της πόλης, μπορεί να σκανδαλίζει το ψόφιο κουνάβι αλλά είναι απλά μια έκφραση της συμβολικής εδαφοκυριαρχίας που χαρακτηρίζει ορισμένες κοινωνικές διαμαρτυρίες – όταν πια δεν υπάρχει έδαφος με την παλιά, μοντέρνα έννοια! Ή όταν το «φυσικό έδαφος» απαλλοτριώνεται απ’ τα ψηφιακά mapping, tracking, κλπ…

Όντως. Η “φυσική” συνάφεια του κόσμου, απαλλοτριωμένη προ πολλού απ’ το εμπόρευμα και την κατανάλωση, αντικαθίσταται συστηματικά απ’ το “ψηφιακά συνέρχεσθαι”. Τα πραξικοπήματα, οι καθολικές απαγορεύσεις και οι μαζικές καταδίκες σε κατ’ οίκον κράτηση in the name of health, έγιναν εφικτά χάρη σ’ αυτήν την αντικατάσταση. Ωστόσο, στη διάρκεια της «Αλλαγής Παραδείγματος», το είδος μας διαθέτει ακόμα αν όχι την κοινωνικότητα με την παλιά έννοια (την κοινωνικότητα της αγέλης…) οπωσδήποτε τη νοσταλγία της.

Η αποχώρηση της αστυνομίας απ’ το τοπικό αστυνομικό τμήμα (: έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία της CHAZ) είναι κι αυτή συμβολική: η διευθύντρια τη αστυνομίας της πόλης, που έδωσε την σχετική διαταγή εκκένωσης, είναι η αφροαμερικάνα Carmen Best· μια υποσημείωση στις φυλετικές αντιφάσεις της αμερικανικής κοινωνίας. Η μικρή αυτή περιοχή που αποτελεί την απελευθερωμένη αυτόνομη ζώνη, η East Precinct, είναι ένα είδος «down town» υπό gentrification, με μπαρ και λοιπά μαγαζιά διασκέδασης.

Το Seattle, μια πρώην βιομηχανική και νυν new economy πόλη, έχει την δική του ιστορία / παράδοση σα νεορομαντική «αναρχούπολη». Η πιο πρόσφατη γνωστή έκφρασή της είναι απ’ τα ‘90s μέσω μουσικής: grunge. Δίκαια εκείνο το μουσικό ρεύμα είχε ονομαστεί «σκηνή του Seattle». Τόσο η δήμαρχος της πόλης όσο και ο κυβερνήτης αυτής της βορειοδυτικής πολιτείας τοποθετούνται στα “αριστερά” των δημοκρατικών. ‘Ηταν απ’ τις πρώτες πολιτείες που αποφάσισαν και καθιέρωσαν σαν ελάχιστο ωρομίσθιο για τους “ανειδίκευτους” τα 15 δολάρια, στη διάρκεια της ανάπτυξης του κινήματος fight for 15.

Σ’ έναν καπιταλιστικό κόσμο που αλλάζει με βία και με δρασκελιές, η CHAZ είναι (ή θα ήθελε να είναι) μια βόλτα πιασμένοι χέρι χέρι… Υπάρχουν όμως οάσεις;

Comments are closed.