Κάτω απ’ την βάση 2…

Σάββατο 16 Μάη. Ποιές είναι οι συνέπειες πάνω στη σύγχρονη εργατική τάξη; Η κλασσική αριστερά του κράτους και του κεφάλαιου, αφού πρώτα αποδέχθηκε την κήρυξη του πολέμου κατά του αόρατου εχθρού (συνεπώς όλη την προβοκατόρικη, τρομοκρατική ρητορική, χωρίς καν να αναρωτηθεί από που προέρχεται και τι υπηρετεί…) στις διάφορες μορφές της, εστιάζει στην φροντίδα των περισσότερο εκτεθειμένων σ’ αυτόν τον πόλεμο. Είτε κάποιες κοινωνικές μειονότητες, είτε κατηγορίες πληβείων που βρίσκονται (για οικονομικούς ή/και κοινωνικούς λόγους) στο περιθώριο ή και έξω απ’ τα όποια συστήματα υγείας. Εστιάζει επίσης στην ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Από μια πρώτη ματιά αυτή η προσέγγιση δεν είναι “αυτόματα” λαθεμένη. Υπάρχει βέβαια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: αποδεχόμενη την κήρυξη του πολέμου αυτή η αριστερά του κράτους και του κεφάλαιου αποδέχτηκε μαζί την επιστράτευση των δημόσιων συστημάτων υγείας “κατά του covid-19”, που οδήγησε στην εκκένωσή τους. Δηλαδή στο διώξιμο όλων των άλλων ασθενειών / ασθενών, με ό,τι επιβαρυντικό για την υγεία τους σημαίνει κάτι τέτοιο (κάποιοι μιλούν για χιλιάδες θανάτους διεθνώς, αλλά θεωρούμε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να μετρηθεί ακόμα). Αποδεικνύεται έτσι μια σοβαρή, μια έντονη έως και καταστροφική αντινομία στην “αριστερή” συνηγορία στα υγιεινιστικά πραξικοπήματα: γίνεται στο όνομα της δημόσιας υγείας αλλά οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο· άσχετα με τον covid-19. Η ενδο-οικιακή βία που εκτοξεύτηκε στη διάρκεια των κατ’ οίκων αποκλεισμών ήταν επίσης προβλέψιμη· αλλά αν ο «πόλεμος στον αόρατο εχθρό» είναι το κύριο καθήκον, γίνεται σιωπηλά ανεκτή;

Δυστυχώς η συνηγορία στον “πόλεμο” δεν αποδείχθηκε τίποτα άλλο από συνηγορία σ’ έναν πρωτοφανή συστημικό κοινωνικό “δαρβινισμό”… (Η ασταμάτητη μηχανή αναρωτιέται: υπάρχει σήμερα κάποιος που δεν έχει χαμπαριάσει ότι κάτω απ’ την υγιεινιστική τρομοκρατία καταστρέφονται, και θα συνεχίσουν να καταστρέφονται, άπειρες χιλιάδες ζωές σ’ όλον τον πλανήτη;)

Δεν είναι, λοιπόν, de facto λάθος η έμφαση στην φροντίδα των πιο εκτεθειμένων σ’ αυτήν (και σε οποιαδήποτε άλλη, π.χ. γρίπης) επιδημία· είναι όμως εντελώς λάθος όλα τα υπόλοιπα. Η πεποίθηση, για παράδειγμα, ότι αυτό είναι όλο κι όλο ό,τι αφορά την σύγχρονη εργατική τάξη: το να υπάρχουν μάσκες και αντισηπτικά στις δουλειές, το να τοποθετούν (τα αφεντικά) του εργάτες αλυσίδας σε απόσταση ασφαλείας, κλπ. Ή το να παίρνουν τα επιδόματα όλοι όσοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά…

Κι αυτή η χειραγώγηση είναι που συμβαίνει κυρίως. Για άλλη μια φορά η χιλιοτσαλακωμένη έννοια της αλληλεγγύης καταλήγει πλυντήριο για την πολιτική και ιδεολογική συστράτευση με τον κύριο όγκο των «εχθρικών δυνάμεων». Το ίδιο ακριβώς έγινε στα μέρη μας την προηγούμενη δεκαετία, την εποχή των «αγανακτισμένων στις πλατείες», όταν απ’ την μια μεριά η κοινωνική αλληλεγγύη και απ’ την άλλη τα «έξω απ’ την ε.ε.» και «ζήτω η δραχμή» έφτιαξαν εκείνο το ωραίο πατριωτικό δίδυμο συριζα/φασίστες. Κανείς δεν έκανε αυτοκριτική τότε, και κανείς δεν πρόκειται να κάνει τώρα για την μετατροπή της «επιμελητειακής υποστηρίξης» σε «μέτωπο πρώτης γραμμής»! Διότι τώρα, όπως και τότε, η φροντίδα υπέρ των πιο εκτεθειμένων είναι σημαντική μεν αλλά σαν επιμελητεία. Οι αιχμές του αντιπάλου (του κράτους και του κεφάλαιου) βρίσκονται αλλού. Κι αν δεν εντοπίζονται καν και καν, αυτό τις διευκολύνει αφάνταστα!

Ναι, λοιπόν: θα φορούν μάσκες (είναι πάμφηνες άλλωστε, επιβαρύνουν ελάχιστα το «εργατικό κόστος») …οι εργάτες του «κάτω κόσμου»: στις υπεραποθήκες του ηλεκτρονικού εμπορίου, στα data centers, στα ορυχεία λιθίου και των υπόλοιπων σπανίων γαιών, στις αποστειρωμένες βιομηχανίες παραγωγής βρώσιμων πρωτεϊνών, στα ρομποτοποιημένα θερμοκήπια, στις γραμμές συναρμολόγησης κάθε είδους «έξυπνων» συσκευών, στα νευρωνικά εργοστάσια, οι νοσοκόμες και οι εργάτες ανθρώπινης φροντίδας σαν πιο φτηνοί απ’ τα αντίστοιχα ρομπότ, οι μεταφορείς λιανικής σαν φτηνότεροι ή πιο κατάλληλοι απ’ τα dronesΚαι θα κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους· θα διευθετηθεί κι αυτό… Θα υπάρχουν επίσης ανθρώπινες χωματερές – όπως σήμερα – όπου το να περνάς στο πόδι ήπιες μολύνσεις σαν του covid-19 θα οφείλεται στο ότι θα πεθάνεις πριν τα 40 από διάφορες χημικές δηλητηριάσεις.

Αλλά και ο «πάνω» και ο «κάτω» κόσμος θα έχουν το ίδιο ημερολόγιο: π.c. και μ.c. Που σημαίνει προ covid και μετά covid…

(φωτογραφία πάνω: Τα αφεντικά της βιομηχανίας κρέατος σε διάφορα κράτη – ηπα, γερμανία, ισπανία, αυστραλία, βραζιλία, αγγλία – αδιαφόρησαν για την υγεία των εργατών τους. Θα έπρεπε να κάνουν αλλαγές στις αλυσίδες «συναρμολόγησης της μπριζόλας»… Το αποτέλεσμα ήταν να «κολλήσουν» covid-19 χιλιάδες τέτοιοι εργάτες. Στις ηπα πέθαναν (ή ρίχτηκαν στην «κοινή δεξαμενή…) 48. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εργολαβικοί και μετανάστες. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά· οι μισθοί χαμηλοί· και οι μετανάστες στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μένουν ομαδικά σε κοντέινερ κοντά στα εργοστάσια κρέατος… Είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι απ’ την άποψη της υγείας τους ακόμα και χωρίς covid 19…

φωτογραφία κάτω: Αλλά υπάρχει λύση, όχι ιδιαίτερα ακριβή για τ’ αφεντικά, πέρα απ’ τα ατομικά μέσα προστασίας. Πλεξιγκλάς, περισσότερο πλεξιγκλάς, πλεξιγκλάς παντού).

Comments are closed.