… και η αντιηρωϊκή πραγματικότητα

Δευτέρα 6 Απρίλη. Πώς σας φαίνεται αυτό; Αν το ιταλικό δημόσιο σύστημα είναι το πρώτο στην ε.ε. στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που οφείλονται, ακριβώς, στην αντίσταση των μικροβίων (δηλαδή: στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, που κάνει ιδιαίτερα χαρούμενες της φαρμακοβιομηχανίες…) το ελληνικό είναι το αμέσως πιο κάτω, δεύτερο στη σειρά, πολύ μακριά απ’ το τρίτο (το ρουμανικό) – δείτε τον πίνακα. Ειδικά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απ’ το klebsiella pneumoniae (και άλλα δύο: τα acinetobacter baumannii και pseudomonas aeruginosa – το πράσινο χρώμα στον πίνακα – στοιχεία του 2015 αν δεν κάνουμε λάθος), το ελληνικό σύστημα υγείας είναι μακράν το χειρότερο στην ε.ε.!

Αυτό είναι γνωστό χρόνια… Και είναι η αλήθεια ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες (στο ελλαδιστάν) να αντιμετωπιστεί / περιοριστεί… Αν, όμως, είναι αυτό και αυτό) που «φοβίζει» τους ντόπιους «υπεύθυνους δημόσιας υγείας», αν δηλαδή φοβούνται ότι τα σοβαρά προβλήματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που έχει το ντόπιο δημόσιο σύστημα υγείας θα αυξήσουν σημαντικά τους θανάτους όσων νοσηλευτούν στα ελληνικά νοσοκομεία με υποκείμενα σοβαρά προβλήματα υγείας + μόλυνση απ’ τον covid-19, απο πού ως πού “φορτώνουν” αυτόν τον φόβο τους πάνω μας, μετατρέποντας τον σε γενικευμένο υγιεινιστικό τρόμο, και σε όλο και πιο αφηνιασμένες απαγορεύσεις της καθημερινής ζωής; Απο πού ως πού οι ζωές μας πρέπει να γίνουν η χωματερή των δικών τους τρομακτικών αποτυχιών ή της ακόμα πιο τρομακτικής αδιαφορίας τους; Απο πού ως πού τους χρωστάμε οτιδήποτε για τις άοκνες προσπάθειές τους, φανερές και υπόγειες, ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας;

Έχουμε γράψει πολλά για το πως αξιοποιείται μια ήσσονος «φονικότητας» επιδημία, υπέρ του νεοκρατισμού και της γενικευμένης (καπιταλιστικής) αναδιάρθρωσης· υπέρ του άλματος προς τις προδιαγραφές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Υπάρχουν όμως και ειδικά κεφάλαια σ’ αυτήν την ιστορία. Και ένα απ’ αυτά αφορά όχι απλά την κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας· αλλά και τις ΑΙΤΙΕΣ που αυτή είναι από κακή ως άθλια σε διάφορα μέρη του «αναπτυγμένου καπιταλιστικά κόσμου».

Σ’ αυτό το ειδικό και συγκεκριμένο πεδίο, η covid-19 τρομοεκστρατεία και οι προαγωγοί της προσπαθούν συστηματικά και άγρια να μεταθέσουν (διαστρέφοντας με κάθε μέσο και όλα την πραγματικότητα!) τις ευθύνες των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης της υγείας στις πλάτες των … «κοινωνικά ανεύθυνων»: εκείνων, για παράδειγμα, που θέλουν να βγάλουν τα παιδιά τους βόλτα· των παρεών που θέλουν να αράξουν κάπου μαζί και να περάσουν την ώρα τους· εκείνων που θέλουν να βγουν απ’ τα ανήλιαγα διαμερίσματα μπας και τους δει ο ήλιος… Βάφτισαν (και η μάζα των ηλιθίων που είναι μόνιμα υγιεινιστικά τρομοκρατημένη το τρώει…) την καθημερινή ζωή «αρρώστια»! Κι έτσι, αντί να μαζεύουν τις δίκαιες κλωτσιές απολαμβάνουν φήμη και αναγνώριση σαν «σωτήρες»!

Όσο κι αν σας απασχολεί μην «κολλήσετε», αυτή η μεταχείριση σε βάρος σας δεν σας θυμώνει; Το να κτυπάτε κάρτα για να μπείτε και να βγείτε απ’ τα σπίτια σας (έτσι ώστε οι «ειδικοί» να συνεχίσουν να δωροδοκούνται απ’ τις φαρμακοβιομηχανίες…) δεν σας εξαγριώνει;

Η υγεία έχει αποικιοποιηθεί, σχεδόν ανεπανόρθωτα. Τα επόμενα χρόνια θα συμβούν πολλά.

Την αξιοπρέπεια πώς την βλέπετε;

Comments are closed.