Επιτήρηση και θεραπεία: η γέννηση της αλγοριθμικής φυλακής

Τετάρτη 8 Απρίλη. Αυτή η εύστοχη (την έχουμε «κλέψει» / αντιγράψει, το θυμίζουμε) πρόταση του τίτλου είναι η σε εκκίνηση πραγματικότητα πια όχι απλά δίπλα σας / μας! Έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα κεφάλια της μεγάλης πλειοψηφίας των «πειθαρχημένων στρατιωτών» (του «πολέμου κατά ενός αόρατου εχθρού») και όλων των υποστηρικτών του στρατιωτικού νόμου – ελέω «προστασίας της δημόσιας υγείας»…

Κι αν η τοποθέτηση της πολιτικής συνέλευσης των αυτόνομων πριν 10 χρόνια θα άξιζε σαν απόδειξη του ότι η συνείδηση κάποτε έρχεται νωρίς, δέκα χρόνια μετά, η «συγκινητική» πρόσκληση ενός «υπουργείου πολιτικής προστασίας» (καθόλου το μόνο που έχει τέτοιες ιδέες – τα αφεντικά του βρίσκονται αλλού…) για συμμετοχή στην participatory surveillance (πάντα για το «καλό του λαού και του τόπου»…) είναι απλά ένα ακόμα τούβλο στο «αόρατο» τείχος που κτίζεται εντατικά παντού, μέσα σε λιγότερο από ένα – ενάμισυ μήνα. Κι έτσι, όχι η ανάλυση μας τότε αλλά τα λόγια του Jeremy Bentham του 1785 διασχίζουν σχεδόν 2,5 αιώνες, για να ακουστούν παράξενα επίκαιρα και συντριπτικά εύστοχα: είναι μια απ’ τις βασικές στρατηγικές κυριαρχίας στην καπιταλιστική 4η βιομηχανική επανάσταση stupid!

Διαβάστε και ζυγίστε κάθε λέξη· ούτε μία δεν είναι περιττή, ούτε μία δεν λαθεύει:

… Ο πανοπτισμός έχει την ικανότητα να αναμορφώνει την ηθική, να διαφυλάττει την υγεία, να αναζωογονεί τη βιομηχανία, να διαδίδει τη μάθηση, να μετριάζει τις δημόσιες δαπάνες, να σταθεροποιεί την οικονομία – κι όλα αυτά χάρη σε μια απλή ιδέα…

Όμως για να μπορεί το σύμπλεγμα κράτους / κεφάλαιου (στην ιστορική φάση της εισόδου στις προδιαγραφές και στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης) να διαφημίζει τόσο κυνικά και τόσο “χαρούμενα” την συμμετοχική επιτήρηση θα έπρεπε να προηγηθεί κάτι πολύ βαρύ: ο (μαζικός) φυσικός εγκλεισμός, η μαζική απαγόρευση της φυσικής δημόσιας ζωής (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και της ιδιωτικής!), η βίαιη φυσική απομόνωση… Μόνο επειδή έχει γίνει εφικτό, και μάλιστα “συναινετικά” (;;), σαν αποτέλεσμα της άγριας τρομοεκστρατείας του covid-19, το ασήκωτο (σωματικά, συναισθηματικά, ηθικά, διανοητικά) υγιεινιστικό πραξικόπημα του νεο-κρατισμού, μόνον χάρη σ’ αυτό η συμμετοχική ψηφιακή επιτήρηση μπορεί να πουληθεί σαν «ανακούφιση». Σαν «ελευθερία» + «κοινωνική ευθύνη»!!! Δύο σε ένα, τέλεια!!!

Η «πολιτική προστασία» έχει γίνει «προστασία του πολίτη» – δημόσια τάξη δηλαδή… Καλώς ήρθατε λοιπόν στα κελιά της αλγοριθμικής φυλακής!

Δεν είναι, όμως, καν και καν «συμμετοχικό», «εθελοντικό» αυτό που βρίσκεται καθόδον εναντίον μας…

(φωτογραφίες: Όπως ίσως μπορείτε να καταλάβετε συγκρίνοντας τα χθεσινά δυο κείμενα, όταν το ντόπιο κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο λέει «έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά κατά την τελευταία δεκαετία ως συμπληρωματική μορφή επιδημιολογικής επιτήρησης, κυρίως για τη γρίπη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι «μα το κάνουμε αυτό εδώ και χρόνια…» λέει ψέμματα, με σκοπό τον παραπλανητικό καθησυχασμό… Αυτό (οι ψηφιακές δοκιμές υγιεινιστικής «συμμετοχική επιτήρησης») έχει γίνει ως τώρα (όσο έχει γίνει…) στις ηπα (μπορεί και σε ασιατικά κράτη…)· όχι στην ευρώπη….

Μέχρι πριν ένα μήνα…

Comments are closed.