Big pharma ‘n’ big business

Σάββατο 11 Απρίλη. Το ξέσπασμα του κορονοϊού τραβάει την προσοχή της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας εμβολίων.

Η αγορά των εμβολίων έχει εξαπλασιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με σημερινή αξία πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την πολυεθνική διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων AB Bernstein. H βιομηχανία έχει συμπυκνωθεί σε 4 μεγάλους παίκτες, που κατέχουν περίπου το 85% της αγοράς: την αγγλική GlaxoSmithKline, την γαλλική Sanofi, και τις με έδρα στις ηπα Merck και Pfizer.

Για κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στον εμβολιασμό στις 94 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, το καθαρό έσοδο είναι 44 δολάρια λέει ο χρηματιστηριακός αναλυτής Wimal Kapadia, που δουλεύει για την Bernstein. «Αυτό το ολιγοπώλιο έχει κτιστεί μέσα από την σημαντική συγκεντροποίηση της αγοράς, που οφείλεται κυρίως στην συνθετότητα της βιομηχανικής παραγωγής και της διακίνησης των φαρμάκων»….

… Η Sanofi συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για να αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον νέο ιό, ελπίζοντας ότι η δουλειά της με το ξέσπασμα του SARS το 2003 θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία. Η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι συνεταιρίζεται με την Coalition for Epidemic Preparedness Innovations [ένα απ’ τα “μετωπικά” της microsoft / Gates, που δουλεύει μέσω άλλων «μετωπικών» και με την ελβετο-γερμανική novartis…) για ένα πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ωστόσο, η εμπορική αξιοποίηση της αντιμετώπισης του κορονοϊού μπορεί να αργήσει για χρόνια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι παρά τις πρόσφατες προόδους, το κοινό δεν θα πρέπει να περιμένει να εμφανιστεί εμβόλιο στην αγορά για τον κορονοϊό πριν την επόμενη χρονιά.

Ο αναλυτής της Bernstein λέει ότι η Sanofi και η GlaxoSmithKline έχουν ένα σταθερό χαρτοφυλάκιο εμβολίων, συμπεριλαμβανόμενων των εμβολίων για τον έρπητα, την γρίπη, τον κοκκύτη και την πολιομυελίτιδα, που θα συνεχίσουν να τους αποφέρουν κέρδη. Η εμβολιακή επιχείρηση της Merck της απέφερε έσοδα 8,4 δισεκατομύρια δολάρια το 2019, και αυτός ο τομέας του ομίλου αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 9% απ’ το 2010, σύμφωνα με την Bernstein. To εμβόλιό της για τους ιούς των θηλωμάτων Gardasil 9 μπορεί να αποδειχθεί «η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών» λέει ο Kapadia. «Το Gardasil 9 θα κυριαρχήσει στην αγορά των HPV [human papilloma virus, ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων] με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος – μόνο η παραγωγή μπορεί να βάλει φρένο”.

Για την Pfiser, αν και το τομέας της για τα εμβόλια παρουσιάζει μια στασιμότητα τα τελευταία χρόνια, ο σχεδιασμός της έχει «δυνατότητα blockbuster» λέει ο αναλυτής. «Τα εμβόλια είναι περιουσιακά στοιχεία μεγάλης διάρκειας, έχουν δυσκολίες για να μπουν στην αγορά, τυπικά σταθερή τιμολόγηση με αυξητικές τάσεις, συνήθως περιορισμένο ανταγωνισμό και κανένα πρόβλημα με το πατεντάρισμα» λέει ο Kapadia…

Τέτοια μετέδιδε το αμερικανικό καθεστωτικό cnbc στις 23 του περασμένου Φλεβάρη. Αυτές οι δουλειές μπορεί να φαίνονται ωμές, αλλά είναι η καπιταλιστική πραγματικότητα. Δεν θα μιλήσουμε εδώ για το Gardasil και το πως διαδόθηκε / επιβλήθηκε… Θα διατυπώσουμε όμως, με την μορφή ρητορικής ερώτησης: είναι δυνατόν να δεχτείτε πως αυτοί που πουλάνε φάρμακα θα ρίσκαραν να τα έχουν έτοιμα όταν πια δεν θα χρειάζονται οπότε δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν; Ή, με άλλη διατύπωση: είναι δυνατόν να δεχτείτε πως η παρατεταμένη μέσω στρατιωτικών νόμων «ισοπέδωση της καμπύλης», που εξασφαλίζει τις μέγιστες πιθανότητες για «δεύτερο κύμα» και «τρίτο κύμα» τους επόμενους μήνες, γίνεται για να … προφυλαχτούν τα δημόσια συστήματα υγείας; Ή για την μακροζωΐα των ηλικιωμένων;

Ποιός αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι πέταξαν (και όχι μόνο στα μέρη μας) μια διανοητική φόλα στους πληθυσμούς για το καλό ενός επιχειρηματικού κλάδου «όγκου» ήδη 35 δισεκατομυρίων; Και πως αυτό έγινε τόσο φανερά όσο είναι δυνατόν να δουλεύει το mind of state;

Τι σκατά δουλειά νομίζεται ότι κάνουν οι υπάλληλοι και οι πολιτικές βιτρίνες της μορφής – κράτους;

Comments are closed.