Η βία του συνοριοφύλακα

Τρίτη 11 Φλεβάρη. Το κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο που εμποδίζει αυτούς τους συκοφαντημένους ανθρώπους να προχωρήσουν είναι το ίδιο ακριβώς που παρέχει «χρυσές βίζες» σε οποιονδήποτε έρθει από οπουδήποτε και έχει 250 χιλιάρικα να τα ρίξει σε αγορά ακινήτων. Πρακτικά, όποιος δηλώσει στο ελλαδιστάν πως αγόρασε ακίνητο με 250 χιλιάρικα (στην πράξη ακόμα και με τα μισά, αλλά αυτό είναι διαφορετική ιστορία) εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων στην «ζώνη Σέγκεν» για τον ίδιο και όλους τους πρώτου βαθμού συγγενείς του, για τα επόμενα 5 χρόνια κατ’ αρχήν. Αυτό μπορεί να αφορά ακόμα και 8 ή και 10 συγγενείς τέτοιου είδους. (Σύζυγο, παιδιά, γονείς του ίδιου, γονείς συζύγου).

Αυτή είναι η θεσμική πραγματικότητα που χωρίζει την «τύχη» των προσφύγων / μεταναστών απ’ την «τύχη» των ίδιων ακριβώς ανθρώπων αν ένας ανά οικογένεια είχε να καταθέσει στον τραπεζικό λογοριασμό κάποιου έλληνα μεσίτη ή ιδιοκτήτη 250.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι η ταρίφα του συλλογικού θεσμικού νταβατζή που όντας 110% τέτοιος χωρίζει την ήρα απ’ το σιτάρι – για λογαριασμό του προσοδισμού.

Προσδιορίζει όμως αυτή η θεσμική πραγματικότητα και το τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο αν ΔΕΝ ήταν αυτό που είναι: αν δεν κυνηγούσε τον γεωπολιτικό προσοδισμό μέσω της «συνοριακής λειτουργίας» του για λογαριασμό των «εταίρων /συμμάχων» του. Θα μπορούσε να δίνει άδεια διέλευσης και ταξιδιωτικά έγγραφα στους πάντες – με παράβολο 10 ευρώ… Laissez passer λέγεται αυτό, και είναι φιλελεύθερο… Τότε οι «ροές» θα έβγαζαν εισιτήρια αεροπλάνων (αυτό που προσπαθούν να κάνουν με πλαστά διαβατήρια…) και θα συνέχιζαν τον δρόμο τους – αντί να γίνονται ένας σωρός ψυχών υπό την επίβλεψη της ελληνικής αστυνομίας και του ελληνικού στρατού.

Φυσικά οι «εταίροι» θα θύμωναν! Αλλά το ελληνικό κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο δεν φοβάται τον θυμό τους. Δεν θέλει να χάσει το καθεστώς του συνοριοφύλακα· επειδή δεν έχει άλλο ρόλο που να υπόσχεται γεωπολιτικές αμοιβές εκτός απ’ αυτόν του προχωρημένου φυλακίου για κάθε χρήση· άρα και για τον πρωτοκοσμικό ρατσισμό.

Έτσι, αντί οι άνθρωποι να παίρνουν όχι «χρυσή» αλλά έστω «τσίγκινη» (!!) βίζα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν το κρέας της ίδιας βασικής διαχείρισης – απ’ το ρημαδογκουβέρνο. Ο συνοριοφύλακας έχει χρεωκοπήσει μεν, αφού η ρατσιστική ιδεολογία του ξεπερνάει την ρατσιστική πολιτική του (τα «ανοικτά» ή «κλειστά» στρατόπεδα ερεθίζουν τις «τοπικές κοινωνίες»…)· αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του, δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιστορικό λόγο ύπαρξής του όπως έχει ενσωματωθεί σ’ όλα τα συμβόλαιά του με τους πιθανούς ή απίθανους συμμάχους του…

Προσπαθεί μόνο να κρατήσει την θέση του. Ελπίζοντας, τώρα πια, ότι το Βερολίνο (η πρωτεύουσα…) θα επιβάλει στις ευρωεπαρχίες μια πιο ευέλικτη διαχείριση, με λιγότερο βάρος και ευθύνες στους συνοριοφύλακες…

Το ζήτημα είναι ότι η δική μας εργατική πλευρά έχει αποτύχει ως τώρα να επεξεργαστεί και να διαδώσει συστηματικά μια όχι συνθηματολογική αλλά ανταγωνιστική και συνεκτική πολιτικά αντιπρόταση… Ελεύθερη κίνηση: αυτό είναι το σωστό, κι αυτό ήταν πάντα για τους πληβείους.

Μια ρωγμή στην εθνική μυθολογία και στην στρατοαστυνομική νομιμοποίηση της…

Comments are closed.