Απ’ την έρημο στους λόφους· και πίσω…

Δευτέρα 2 Δεκέμβρη. Οι TootArd (στα αραβικά «Φράουλες») είναι μια μπάντα αράβων / σύρων, που ζουν στην Majdal Shams, στα βόρεια των κατεχόμενων απ’ τον ισραηλινό στρατό υψωμάτων του Golan. Τα υψώματα του Golan είναι συριακό έδαφος, που κατέλαβε το 1967 το ισραήλ. Έκτοτε παραμένουν υπό κατοχή, και πρόσφατα το ψόφιο κουνάβι το μεγαλόκαρδο τα «χάρισε» στο Τελ Αβίβ.

Σαν πληθυσμός υπό κατοχή οι άραβες / σύριοι είναι περίπου ανύπαρκτοι από νομική άποψη. Δεν αναγνωρίζονται σαν υπήκοοι του Τελ Αβίβ, και φυσικά δεν μπορούν να είναι υπήκοοι της Δαμασκού. Το μόνο «χαρτί» που διαθέτουν είναι ένα που τους δίνει «δικαίωμα διάβασης», που τους το παραχωρεί το Τελ Αβίβ αν εγκρίνει το να μπουν στο έδαφός του ή να ταξιδέψουν αλλού.

Ο δεύτερος δίσκος τους, με τίτλο Laissez Passer (του 2017), «ομολογεί» τις μουσικές τους επιρροές απ’ τα desert blues των Tuareg – ο ήχος τους έχει «πολύ» από τα riff των Tinariwen! Οι αισθήσεις και το γούστο δεν φυλακίζονται (ακόμα!) Κι έτσι η δυτική Αφρική, η νότια Σαχάρα, συναντιούνται με την μέση Ανατολή…

Με σπέσιαλ αφιέρωση στην Άννα (ξέρει αυτή) και με «καλή βδομάδα» σε όλες / όλους, δύο τραγούδια των TootArd. Πρώτα το Laissez Passer και μετά το instrumental Syrian Blues.

Comments are closed.