Τι βλέπουμε;

Σάββατο 5 Οκτώβρη. Η ασταμάτητη μηχανή είχε διατυπώσει σαν υπόθεση εργασίας το ερώτημα για το κατά πόσον η “εξωτερική πολιτική” του ρημαδοΚούλη θα έκανε μια κάποια μικρή στροφή (σε σχέση με την αμερικανοφιλία και τον αντιγερμανισμό των φαιόροζ) σα συνέπεια αφενός της αποτυχίας της “περικύκλωσης της ανατολικής Μεσογείου” και αφετέρου της όλο και πιο σαφούς αποτυχίας των αμερικανο-ισραηλινών σχεδιασμών για την μέση Ανατολή. Αν επρόκειτο να γίνει τέτοια “μικρή στροφή” ένα της βασικό πρακτικό βήμα θα έπρεπε να είναι η εφεύρεση λόγων αναβολής για τις υπογραφές που πέφτουν σήμερα· το τρενάρισμα και η αναβλητικότητα είναι απ΄τις ελάχιστες τακτικές όπου οι έλληνες τα καταφέρνουν… Είχαμε επίγνωση, φυσικά, πως μια τέτοια έστω και μικρή κίνηση “εξισορρόπησης” θα είχε προϋπόθεση την μετατόπιση του “κέντρου βάρους των αποφάσεων” απ’ τις τάξεις του νο 1 “εθνικού κεφάλαιου” (τους εφοπλιστές) σε μια πιο γενική αντίληψη περί καπιταλισμού στην ελλάδα.

Αλλά όχι. Συμβαίνει το αντίθετο. Όσο περισσότερο οξύνονται οι διακρατικές αντιθέσεις στην περιοχή, κι όσο περισσότερο ο αμερικανο-ισραηλινός σχεδιασμός ηττάται, τόσο πιο έντονα η “αναζήτηση γεωπολιτικής προσόδου” (η ιστορική “εθνική γραμμή” του νέου ελληνικού κράτους) προσανατολίζεται (και “κουμπώνει”) μονόπλευρα – και μιλιταριστικά.

Δείτε, για παράδειγμα, την ρητορική όλων των ντόπιων συνηγόρων αυτού του προσανατολισμού. Αρχίζει απ’ την μισοκακομοιριά του ότι “οι αμερικάνοι θα μας προστατέψουν απ’ τους τούρκους” (πράγμα που ούτε οι ίδιοι πιστεύουν, πρέπει όμως να το φάει το πόπολο…) και τελειώνει τις “παροχές”: από όπλα (απ’ τα μεταχειρισμένα της Ουάσιγκτον) μέχρι επενδύσεις…

Θα μπορούσε, φυσικά, να ρωτήσει κανείς: αν για την “προσέλκυση ιδιωτικών αμερικανικών κεφαλαίων” είναι όρος ο πολλαπλασιασμός των αμερικανικών βάσεων, τότε για την “προσέλκυση κεφαλαίων” άλλων εθνικοτήτων θα γίνεται κάτι ανάλογο; Θα φτιάξουν και οι άλλοι βάσεις; Γενικά μιλώντας το ελλαδιστάν προορίζεται για ένα είδος “οηε του παγκόσμιου μιλιταρισμού”; Όχι φυσικά!!! Η επιλογή του στρατιωτικά “frontier state” (περισσότερα σε σχόλιο της 30ης Σεπτέμβρης) είναι μοναδική και γίνεται για λογαριασμό της Ουάσιγκτον. Όμως, σε συνθήκες όξυνσης του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού και σχεδόν πλήρους πολέμου, αυτή η επιλογή είναι «αντικίνητρο» τόσο για τις «επενδύσεις» εκ μέρους των αντίπαλων κρατών / κεφαλαίων, όσο και για οποιαδήποτε μη μιλιταριστική ή μη «αρπακτή» επένδυση από οποιονδήποτε! (Όταν μια σύγκρουση φτάσει στην κορύφωσή της, τα “σύνορα” είναι που καταρρέουν πρώτα!)

Απλό παράδειγμα: βάζουν οι ντόπιες πολιτικές βιτρίνες, με «εθνική συνέπεια», τις τζίφρες τους στην ενίσχυση της αεροναυτικής βάσης στη Σούδα (και στη δημιουργία καινούργιων εδώ κι εκεί). Αυτή η βάση είναι η μοναδική απ’ τη Νάπολη και ανατολικότερα· είναι, όντως, κρίσιμη για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Απ’ την μεριά της η Τεχεράνη έχει δηλώσει καθαρά και το εννοεί πως αν δεχτεί αμερικανική επίθεση θα απαντήσει με κτυπήματα σ’ όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις που μπορεί να φτάσει. Και η Σούδα είναι μια τέτοια, πολύ περισσότερο μάλιστα που είναι στρατηγική από ναυτική άποψη. Στη Σούδα είναι που κάνουν στάση για οποιονδήποτε λόγο τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα – πριν συνεχίζουν προς την ερυθρά θάλασσα, κλπ. Εκεί θα ξανα-αποθηκεύσουν οι αμερικάνοι, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, πυρηνικές κεφαλές… (Δεν θα έχει άδικο η Τεχεράνη αν, αμυνόμενη, φτάσει-τόσο-μακρυά! Στο κάτω κάτω δεν είναι αυτή που χαρακτηρίζει το ελλαδιστάν εχθρό της, αλλά το ανάποδο! Η Αθήνα είναι που συστρατεύεται με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο που, ουσιαστικά, πολεμούν το ιρανικό καθεστώς με διάφορους τρόπους εδώ και 40 χρόνια!)

Πιστεύει κανείς μετά την επιβεβαίωση και, κυρίως, την επέκταση της «συμμαχίας» του ελληνικού με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ότι το frontier state ελλαδιστάν και η επικράτειά του βγήκαν απ’ τον «πολεμικό χάρτη» της μέσης Ανατολής; Ή ότι μπαίνουν βαθύτερα σ’ αυτόν; Πιστεύει κανείς ότι το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ουάσιγκτον στην περιοχή, αύριο, σε ένα χρόνο ή σε τρία, θα το αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και απώλειες που διατρέχουν σύμμαχοί της σαν το ελλαδιστάν; Πιστεύει κανείς ότι οι αντίπαλοι της Ουάσιγκτον δεν έχουν σημειωμένες με κόκκινους κύκλους τις αμερικανικές βάσεις εδώ;

Εν τέλει, η «πολιτική κατεύθυνση» των αφεντικών του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους επαναλαμβάνει τον ιστορικό εαυτό της, και είναι σαφής και γνωστή: ενισχύονται οι γκαγκστερικές, μιλιταριστικές, μαφιόζικες πλευρές του ντόπιου κεφάλαιου· πρακτικά αυτό ήταν πάντα η αναζήτηση γεωπολιτικών προσόδων. Εκατόν μία φορές στις εκατό (μάρτυρας η πραγματική ελληνική ιστορία) αυτός ο προσανατολισμός ξεκινάει φουσκωμένος με “εθνική υπερηφάνεια” και τελειώνει με μαζικά νεκροταφεία· όλων των υπόλοιπων εκτός απ’ τα αφεντικά του…
(Όσο για εμάς; Όσο για την εντόπια εργατική τάξη; Οι γνωστοί για την χρησιμότητά τους αφελείς – για να μην πούμε ηλίθιοι…)

Comments are closed.