“Υγεία” αντί “άμυνας”…

Κυριακή 8 Σεπτέμβρη. Το ότι το «κινεζικό μοντέλο», όχι γενικά κι αόριστα αλλά ειδικά σε ότι έχει σχέση μ’ αυτό που ο Foucault ονόμασε κάποτε «βιοπολιτική» είναι αξιοζήλευτο απ’ τα δυτικά αφεντικά δεν είναι κάτι που θα το διαβάσετε σε επίσημες ανακοινώσεις και απολογισμούς διεθνών επαφών. Προκύπτει μόνο απ’ την σύγχρονη «κριτική της πολιτικής οικονομίας» – του καπιταλισμού.

Ένα απ’ τα αξιοζήλευτα του «κινεζικού συστήματος» είναι το social credit system. Με βάση το γεγονός πως όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες των κινεζικών social μήντια και υπηρεσιών είναι μία ενιαία, το κινεζικό κράτος μπορεί να οργανώνει την διαχείριση ακόμα και της μικρο-καθημερινότητας των υπηκόων, μέσα απ’ το ψηφιακό πανοπτικό των πολλών ειδών δεδομένων τους…

Στη δύση κάποιοι «ειδικοί» έχουν εκφράσει την ζήλια και τον θαυμασμό τους γι’ αυτό το κρατικό – καπιταλιστικό επίτευγμα… Το δυτικό πρόβλημα είναι ότι οι πλατφόρμες ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες· και δεν είναι εύκολο τα δεδομένα των υπηκόων να κυκλοφορούν «ελεύθερα» ανάμεσά τους. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στρατιωτικοποιούν (με το καλό ή το κακό) αυτές τις εταιρείες που συμβαίνει να είναι αμερικάνικες (facebook, amazon, google, apple) με την έννοια ότι της αναγκάζουν να τους μεταφέρουν data…. Αλλά αυτό γίνεται «μυστικά» (εκτός αν το αποκαλύψει κάποιος Snowden…) επειδή αντιτίθεται σε βασικές αρχές των δυτικών «δημοκρατιών»: ελευθερία και ιδιωτικότητα (έναντι του κράτους).

Να, όμως, που έρχεται (από πού αλλού; απ’ το ψοφιοκουναβιστάν) το επόμενο βήμα· βήμα ανοικτό και δημόσιο. Λέγεται Υπηρεσία Αναβαθμισμένων Ερευνών Υγείας (Health Advanced Research Projects Agency / ΗΑRPA) και στοχεύει στη συνεργασία των «μεγάλων» αμερικανικών εταιρειών κατοχής και διαχείρισης δεδομένων για την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών που αφορούν «ψυχο-πνευματικά προβλήματα» των υπηκόων…. Έτσι ώστε να μην επιτρέπεται στους “προβληματικούς” να οπλοφορούν (!!!)

Προσέξτε τώρα, παρακαλούμε, και σκεφτείται σοβαρά σαν «τύπο», σαν «τυπική διαδικασία», (με την έννοια ότι μπορεί να επαναληφθεί με άλλο περιεχόμενο, “αιτία”, “δικαιολογία”) την αλληλουχία:

– Στις ηπα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια οι «δολοφονίες στο ψαχνό»…

-Κάποιοι κατηγορούν γι’ αυτό τη νομοθεσία περί κατοχής όπλων, και ζητούν να γίνει εξαιρετικά αυστηρή (κάποιοι φτάνουν να ζητούν την πλήρη απαγόρευση της οπλοκατοχής)…

– Όμως το λόμπυ των οπαδών της οπλοκατοχής είναι πολύ δυνατό, και αποκρούει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη…

– Οπότε την λύση προσφέρουν τα big data: ο εξατομικευμένος αλλά και μαζικός έλεγχος της «ψυχο-πνευματικής» κατάστασης των υπηκόων, ώστε να εντοπίζονται οι εν δυνάμει «μαζικοί δολοφόνοι» έγκαιρα…

Κυρίως όμως, χάρη σ’ αυτή την αλληλουχία, που μπορεί να εκτεθεί δημόσια και φανερά (αφού κανένας δεν πρόκειται να υποστηρίξει ότι οι «διαταραγμένοι» καλά κάνουν να οπλοφορούν…) δημιουργείται ένα social credit system…. Ακόμα και με ξεχωριστές πλατφόρμες· εφόσον οι εταιρείες / ιδιοκτήτες δείχνουν «κοινωνική υπευθυνότητα» και συνεργάζονται με τις αρχές.

Είναι, λοιπόν, κάτι σαν αστείο της ιστορίας το ότι τα αρχικά αυτού του οργανισμού (HARPA) διαφέρουν μόνο κατά ένα γράμμα απ’ τα αρχικά ενός άλλου (DARPA) γνωστού για τους πολεμικούς / κανιβαλικούς προσανατολισμούς του.

Στο κάτω κάτω είναι η «υγεία» αντί για την «άμυνα» – ποιό είναι το πρόβλημα; Το ψόφιο κουνάβι δεν έχει κανένα. Αντίθετα έχει κατενθουσιαστεί με την ιδέα…

Κι αυτό το θεωρούμε μόνο σαν την αρχή…

Comments are closed.