Golan

Τετάρτη 27 Μάρτη. Η παραχώρηση συριακού εδάφους απ’ την Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ είχε ήδη το πρώτο πρακτικό αποτέλεσμα στη συρία: το καθεστώς Άσαντ και οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν το deal, και οι δύο… Σίγουρα μια «καταδίκη» από μόνη της δεν λέει πολλά. Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ότι μετά από σχεδόν 8 χρόνια σκληρού εμφυλίου είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Άσαντ και οι εναντίον του ένοπλοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Και η παραχώρηση των υψωμάτων του Golan στο ισραηλινό καθεστώς, που είναι η αφορμή αυτής της σύμπτωσης που τώρα μοιάζει στιγμιαία, ούτε θα τελειώσει, ούτε θα ξεχαστεί. Ούτε αύριο, ούτε σ’ ένα μήνα, ούτε σ’ ένα χρόνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο ή σε ένα μήνα, ο επίσημος συριακός στρατός και οι αντικαθεστωτικοί του Idlib θα ξεκινήσουν κοινή εκστρατεία ανακατάληψης της περιοχής (μια έκταση λίγο μικρότερη απ’ την Ρόδο). Προηγούνται άλλα ζητήματα, αρκετά πιο επείγοντα. Ωστόσο, πέρα απ’ τις δύο συριακές πλευρές, υπάρχουν ήδη σ’ αυτό το μέτωπο του 4ου παγκόσμιου «μεγάλες» και «μεσαίες» δυνάμεις – ούτε αυτές πρόκειται να φύγουν. Έτσι, ενώ είναι σωστή η παρατήρηση ότι η ψοφιοκουναβική απόφαση άνοιξε τον δρόμο για έναν ακόμα πόλεμο στη μέση Ανατολή (και όχι μόνο θα προσθέταμε), είναι σχετικά μακρινό το πότε το συριακό καθεστώς θα θέλει και θα μπορεί να τον κάνει.

Στο ίδιο πεδίο μάχης περιλαμβάνεται και η Χεζμπ’ αλλάχ. Τα κατεχόμενα υψώματα του Golan συνορεύουν και με τον (νότιο) λίβανο. Ένα μέρος της κατεχόμενης απ’ το ισραήλ έκτασης (που περιλαμβάνεται στον τίτλο “υψώματα του Golan”), τα “κτήματα Shab’a, ανήκουν στο λίβανο… Πράγμα που σημαίνει ότι «αν» και «όταν» μπει στην πράξη ζήτημα ανάκτησης, η λιβανέζικη οργάνωση θα είναι παρούσα.

Όπως «παρόντα» (σαν στόχοι) θα είναι αυτά για τα οποία δηλώνουν έρωτα τα ελληνικά αφεντικά και οι πολιτικές τους βιτρίνες: τα πλωτά γεωτρύπανα στην ισραηλινή αοζ….

Το ψοφιοκουναβιστάν προχωράει προβοκατόρικα και μεσοπρόθεσμα φιλοπόλεμα στην μέση Ανατολή / ανατολική Μεσόγειο μαζί με το σύμμαχό του, το φασιστικό, απαρτχάιντ καθεστώς του Τελ Αβίβ. Για πόσο καιρό, άραγε, θα είναι Ο.Κ. τα «σταυρωμένα χέρια», εδώ, στα μοιρολατρικά μέρη μας, σε σχέση με τις ελληνικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες;

Comments are closed.