5G

Πέμπτη 7 Μάρτη. Αν οι ηπα θέλουν να σταματήσουν την κίνα, πρέπει να γίνουν … κίνα! Σημειώστε, παρακαλούμε, αυτή τη φράση – προέρχεται από ψοφιοκουναβικούς «κύκλους». Οι ηπα, βέβαια, δεν μπορούν να «γίνουν κίνα» ούτε σε έκταση ούτε σε πληθυσμό. Που μπορούν; Σαν μοντέλο «κρατικοποίησης».

Πιθανότατα θα ανατριχιάσετε: «κρατικοποιήσεις» στην κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού; (Έχουμε πει από εδώ ορισμένα πράγματα επ’ αυτού, θα συνεχίσουμε εν μέρει εδώ και εν μέρει στο Sarajevo.pdf). Το επιτελείο του ψόφιου κουναβιού σκέφτεται, ωστόσο, ακριβώς αυτό, εν όψει της προεκλογικής του εκστρατείας για τις εκλογές του 2020: την κρατικοποίηση της ανάπτυξης των δικτύων 5G στις ηπα!

Στρατηγικός τομέας για την εξέλιξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οι 5G τεχνολογίες, στον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες, παρά τις «υποσχέσεις» τους, βρίσκονται πίσω – σίγουρα απ’ την κινεζική Huawei, που έχει γίνει εφιάλτης (για το αμερικανικό καθεστώς). Η κρατικοποίηση της ανάπτυξης των σχετικών τεχνολογιών και της εγκατάστασης των δικτύων, σύμφωνα με την ρητορική του ψοφιοκουναβικού επιτελείου, θα επιτάχυνε την διαδικασία… Όχι μόνο για να μην μείνει για καιρό πίσω η αμερικανική ενδοχώρα, αλλά και για μπορέσουν οι αμερικανικές εταιρείες να πάρουν καλά κομμάτια της παγκόσμιας αγοράς· κάτι που τώρα (και στο κοντινό μέλλον) δεν μπορούν.

Και οι εταιρείες; Σύμφωνα με την ιδέα, το κράτος θα τους παραχωρεί «δικαίωματα χρήσης» του κρατικού δικτύου· και, προφανώς, θα πουλάνε και τις εφαρμογές τους, στην αγορά του internet of things, (στο πόπολο). Σ’ αυτή τη φάση αντιδρούν στην κρατικοποίηση· όμως συμβαίνει έτσι σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, και οι αντιδράσεις δεν προδικάζουν την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η «τρύπα» σ’ αυτόν τον σχεδιασμό είναι ο χρόνος. Αν οι αμερικανικές εταιρείες δεν καταφέρουν να γίνουν ανταγωνιστικές στις 5G τεχνολογίες άμεσα, το 2021 (το νωρίτερο που μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, αν φυσικά συγκινήσει τους ψηφόφορους) μπορεί να είναι αργά. Ειδικά για τους συσχετισμούς στην παγκόσμια αγορά. Εκτός αν το ψόφιο κουνάβι σκοπεύει να ασκήσει κάποια ιδιαίτερη “προεδρική εξουσία” άμεσα.

Είτε άμεσα είτε σε δυο χρόνια, για τον εσωτερικό έλεγχο (όχι απλά τον «τεχνολογικό» αλλά τον έλεγχο επί της κοινωνίας…) μια χαρά θα δούλευε η συγκεκριμένη κρατικοποίηση…

Κάτι σημαίνει αυτό, ε;

Comments are closed.