Η πένσα σφίγγει…

Κυριακή 2 Δεκέμβρη. Μ’ ένα τέμπο που υποδεικνύει ισχυρή εσωτερική αντιπαράθεση μέσα στους αμερικανικούς μηχανισμούς εξουσίας η καθεστωτική Wall Street Journal κτύπησε χτες το πρωΐ, σε μια καθόλου τυχαία στιγμή. Διέρρευσε στοιχεία της cia σύμφωνα με τα οποία ο τοξικός επικοινώνησε τουλάχιστον 11 φορές με τον επικεφαλής του αποσπάσματος θανάτου (και δεξί του χέρι…) στο προξενείο της Istanbul Saud al-Qahtani, αμέσως πριν και επί ώρες μετά την δολοφονία και το μακέλεμα του Khashoggi. Αυτά τα στοιχεία είναι ακόμα πιο κοντά στο smoking gun σε σχέση με οτιδήποτε έχει ανακοινωθεί ως τώρα.

Γιατί ήταν «καθόλου τυχαία» η στιγμή αυτής της διαρροής; Επειδή τόσο ο τοξικός όσο και το ψόφιο κουνάβι βρίσκονταν στο Buenos Aires, για την σύνοδο των g20… (Και ο τοξικός χαριεντιζόταν με τον Putin…).

Το ρεπορτάζ της WSJ βασισμένο στις διαρροές της cia είχε κι άλλα «ενδιαφέροντα» υπέρ της απόδειξης της ενοχής του τοξικού:

… Ο σαουδάραβας ηγέτης, τον Αύγουστο του 2017, είχε πει σε συνεργάτες του ότι αν αποτύχουν οι προσπάθειές του να πείσει τον κ. Khashoggi να γυρίσει στην σαουδική αραβία, «θα τον παρασύρουμε κάπου έξω απ’ την σαουδική αραβία και θα τον κανονίσουμε» … μια δήλωση που [κατά την cia] «δείχνει να προαναγγέλει την σαουδαραβική επιχείρηση εναντίον του Khashoggi»

Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους εντολές δεν δίνονται γραπτά· και ότι τόσο ο al-Qahtani όσο και οι υπόλοιποι του αποσπάσματος θανάτου βρίσκονται προστατευμένοι στο Ριάντ (και δεν μπορούν να ανακριθούν από άλλους), το μόνο που απομένει για να αποδειχθεί 110% αυτό που όλοι καταλαβαίνουν (και ήδη, τυπικά, έχει αποδειχθεί κατά 99%) είναι μια μαγνητοφώνηση όπου θα ακούγεται η φωνή του τοξικού να λέει «καθαρίστε τον».

Ωστόσο, έπειτα απ’ την επί δύο μήνες (μετά την δολοφονία του Khashoggi) επίδειξη της «σαουδαραβοποίησης» του αμερικανικού (και πιο διακριτικά: του αγγλικού) ιμπεριαλισμού στη μέση Ανατολή (όπως, φυσικά, και του ισραηλινού) γίνεται καθημερινά όλο και δυσκολότερο για την Ουάσιγκτον (και το Λονδίνο) να ανοίξουν την καταπακτή που θα εξαφανίσει τον τοξικό απ’ την σκηνή. Δυσκολότερο – όχι αδύνατο. ‘Ισως, εκτός απ’ τα βουνά πετροδόλαρων ο τοξικός να έχει κι άλλα χαρτιά στην τσέπη του. Ίσως…

Απ’ την άλλη, βέβαια, “ουδείς αναντικατάστατος”…

Comments are closed.