Μέση Ανατολή

Σάββατο 3 Νοέμβρη. Παίζοντας όπως η γάτα με το ποντίκι, σε χθεσινό άρθρο του στην αμερικανική καθεστωτική washington post (με τίτλο: «η σαουδική αραβία χρωστάει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις για την δολοφονία του Jamal Khashoggi»), ο Erdogan αθώωσε μεν τον βασιλικό πατέρα στο Ριάντ («δεν πίστεψα ούτε ένα δευτερόλεπτο ότι αυτός έδωσε την εντολή του κτυπήματος») αλλά όχι τα πιο ψηλά επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης, απ’ όπου (είπε) προήλθε η εντολή.

Δεν κατονόμασε τον τοξικό· αλλά τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Ίσως μια γάτα που έχει κρεμάσει ένα ποντίκι ανάποδα: την επίσημη ενοχοποίηση του τοξικού την έχουν αναλάβει ως τώρα οι σύμβουλοι του Erdogan. Ένας απ’ αυτούς δήλωσε ήδη ότι MBS «έχει αίμα στα χέρια του». Κι ένας δεύτερος ότι το κομματιασμένο σώμα του Khashoggi ρίχτηκε σε οξύ, για να διαλυθεί και να εξαφανιστούν τα ίχνη του. Επιπλέον, η εντελώς καθεστωτική εφημερίδα veni safak κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ότι κάνει πλάτες στον τοξικό, προσπαθώντας να κουκουλώσει το θέμα.

Οξύ; Αν οι γνώσεις μας από χημεία στέκουν, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κατ’ αρχήν μια σχετικά μεγάλη ποσότητα οξέος που δεν μεταφέρεται σε μπουκάλια του μισόλιτρου. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρκικές υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν εικόνες μεταφοράς μπιτονιών είτε στο προξενείο είτε στο σπίτι του προξένου απ’ τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας. Επιπλέον, η «διάλυση» ενός ανθρώπινου σώματος θα πρέπει να παράγει τοξικούς (ναι, «τοξικούς»!) ατμούς, πράγμα που σημαίνει ότι α) δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, και β) αν γίνει σε κλειστό χώρο (π.χ. μπάνιο) μπορούν ίσως να ανιχνευτούν τα κατάλοιπά τους στο ταβάνι ή στους τοίχους.

Δεν παριστάνει τον Ηρακλή Πουαρώ η ασταμάτητη μηχανή. Υποψιάζεται όμως ότι ενώ η Άγκυρα ξέρει πολύ περισσότερα απ’ όσα λέει, σφίγγει αργά, σταθερά, σχεδόν σαδιστικά την θηλειά γύρω απ’ το λαιμό του τοξικού με «διαρροές» που μπορεί να είναι σκόπιμες ανακριβείς (π.χ. η ιστορία με το οξύ) τρολάροντας πάνω στην παρατεινόμενη σιωπή τόσο του MBS προσωπικά όσο και του καθεστώτος του. Σε στυλ «αφού δεν μας λέτε που είναι το πτώμα του Khashoggi, εμείς μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε».

(φωτογραφία: Τον δεξιά τον ξέρετε… Τον αριστέρα όχι· θεωρείται ο καθοδηγητής του τοξικού. Πρόκειται για το αφεντικό των εμιράτων, πρίγκηπα Mohammed bin Zayed al-Nahyan, γνωστό σαν ΜΒΖ – ενώ ο τοξικός είναι MBS. Ο 57χρονος MBZ θεωρείται πολύ πιο πονηρός απ’ το χνουδωτό τοξικό πριγκηπόπουλο του Ριάντ: το έχει βάλει μπροστά για να εκτίθεται και κάνει αυτός χωρίς να πολυφαίνεται τις δικές του δουλειές από πίσω, είτε στην υεμένη είτε αλλού. Αλλά έχει χεστεί κι αυτός τώρα, έτσι που “ξαφνικά και αναίτια” έγινε παγκόσμιο θέμα ο Khashoggi…)

Comments are closed.