Το καλύτερο παιδί!

Πέμπτη 25 Οκτώβρη. Ζήτησε (παρακάλεσε) να μιλήσουν για λίγο στο τηλέφωνο. Οι τηλεφωνικές γραμμές δεν θα μετέφεραν την μυρουδιά της σκατίλας (είναι χεσμένος) αλλά θα μπορούσε να προσφέρει. Αυτό που έχει πολύ (λεφτά) και ίσως κάτι ακόμα.

Το ότι ο Erdogan μίλησε χτες, για λίγο, τηλεφωνικά με τον τοξικό μετά από αίτημα του τελευταίου, και το ότι ο τοξικός βγήκε λίγο αργότερα για να πει ότι «όσο υπάρχει βασιλιάς Salman, πρίγκηπας Salman (ο ίδιος δηλαδή) και Erdogan τίποτα δεν θα χαλάσει τις σχέσεις σαουδικής αραβίας – τουρκίας» είναι ανατριχιαστικά συγκινητικό.

Αν το τουρκικό καθεστώς ξεκρεμάσει τον κρεμασμένο ανάποδα πρίγκηπα θα φανεί. Αποκλείεται να το κάνει, πάντως, για λόγους ανθρωπιστικούς!!! Το γεγονός ότι διαθέτει στοιχεία που φαίνεται να μην τα δίνει στην Ουάσιγκτον υποδεικνύει ότι θα κρατήσει διάφορα ενοχοποιητικά στοιχεία σε αποκλειστικότητα – για να μπορεί να κουμαντάρει τον τοξικό για μεγάλο διάστημα.

O Patrick Cockburn, για παράδειγμα, έγραψε χτες στο counterpunch.org:

Ήταν απ’ την αρχή αφελές να φαντάζεται κανείς ότι ο Erdogan θα πει όλα όσα ξέρει η τουρκία για τον φόνο και τον ρόλο του σαουδαραβικού παλατιού σ’ αυτόν. Επειδή τέτοιες πληροφορίες – ειδικά η εικαζόμενη ηχογράφηση της δολοφονίας – είναι ανεκτίμητες μιας και δίνουν στην τουρκία ισχύ πάνω στη σαουδική αραβία και, σ’ ένα μικρότερο βαθμό, πάνω στις ηπα.

… Το πρόβλημα της σαουδικής αραβίας είναι πως οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει για να βγάλει την ουρά της απ’ την δολοφονία μπορεί άμεσα να διαψευστεί από τουρκικές διαρροές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ηχογράφηση των τελευταίων στιγμών του Khashoggi υπάρχει στ’ αλήθεια, και τελικά θα δημοσιοποιηθεί. Εν τω μεταξύ επιτρέπει στην τουρκία να εντείνει την πίεση πάνω στο σαουδαραβικό παλάτι έχοντας την επίγνωση ότι κρατάει στα χέρια της όλα τα καλά χαρτιά.

Όμως η υπόθεση (δηλαδή η κόντρα) είναι χοντρή. Ο τοξικός είναι “βίδα” σε σοβαρά κόλπα, όπως το «μέλλον της παλαιστίνης» (δηλαδή του ισραηλινού ρατσισμού / μιλιταρισμού / ιμπεριαλισμού). Αν απ’ την μια μεριά τον κρατάει το τουρκικό καθεστώς και απ’ την άλλη τον τραβάει η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, πόσο θα αντέξει αυτός ο γλυκούλης και τρυφερός άρχοντας;

Capitalism will tear him apart! Ίσως όχι όπως αυτός διαμέλισε τον Khashoggi, αλλά…

(φωτογραφία: Όταν κάποιος είναι λακές, τσατσορούφιανος, είναι λακές και τσατσορούφιανος, τελεία και παύλα! Δώδεκα μέρες μετά την δολοφονία του Khashoggi, κι ενώ ήταν ξεκάθαρο τι είχε συμβεί, ο «παλαιστίνιος πρόεδρος» Abbas βγήκε να υπερασπιστεί τον τοξικό… Μη και χάσει τα φράγκα…

Ένας λόγος που η πλειοψηφία των παλαιστίνιων τραβάει όσα τραβάει απ’ το ρατσιστικό ισραηλινό καθεστώς είναι ότι ο Abbas και η κυβερνο-συμμορία του έχουν καταργήσει τις εκλογές, και έχουν γίνει ισόβια εξουσία – στη δυτική Όχθη. Φυσικά σε συνεργασία με το Τελ Αβίβ…)

Comments are closed.