Πού είναι το πτώμα;

Πέμπτη 1 Νοέμβρη. Ενώ το ζωντανό πτώμα του τοξικού βρίσκεται επί σκηνής, το πτώμα του Khashoggi αγνοείται. Εδώ το «σενάριο» το κρατάει το καθεστώς Erdogan. Το οποίο, αξιοποιώντας την επίσημη σαουδαραβική παραδοχή ότι ο Khashoggi όντως δολοφονήθηκε, ρωτάει κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη: που είναι το πτώμα;

Η ερώτηση είναι εύστοχα δηλητηριώδης. Κατ’ αρχήν σε όλες τις θρησκείες (άρα και στο ισλάμ) η καταστροφή ενός νεκρού σώματος είναι απεχθέστατη ύβρις. Ο τούρκος γενικός εισαγγελέας Irfan Fidan ανακοίνωσε επίσημα χτες αυτό που ήταν γενικά γνωστό: ότι ο Khashoggi έγινε κομμάτια – προφανώς για να κρυφτεί η δολοφονία του. Ένα τσουβάλι πόντοι , λοιπόν, κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος: η προσβολή νεκρού.

Αλλά η επίμονη ερώτηση που είναι το πτώμα; έχει πολύ περισσότερες προεκτάσεις. Μπορεί το τουρκικό καθεστώς να το ξέρει, ή να το υποψιάζεται: η φράση του αρχιασφαλίτη προς το απόσπασμα θανάτου, μέσω skype, απ’ το Ριαντ στο προξενείο στην Istanbul «φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου!!» (του Khashoggi…) μπορεί να μην είναι καθόλου «μεταφορική». Μπορεί να ήταν κυριολεκτική διαταγή. Κι αν έχει συμβεί αυτό, τότε το κεφάλι βρίσκεται κάπου στο Ριάντ… (Όχι οπουδήποτε…)

Ο τοξικός, λοιπόν, έχει αποκτήσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά τον νεκρό Khashoggi. Απ’ την μια μεριά θέλει να παριστάνει ότι «δεν ήξερε τίποτα» και ότι «δεν είχε διατάξει αυτός την δολοφονία του» – πράγμα που σχεδόν κανένας δεν το τρώει… Απ’ την άλλη, έχει συλλάβει (υποτίθεται) τα μέλη του αποσπάσματος θανάτου, και θεωρητικά (σαν κάποιος – που – δεν – ήξερε) θα ήταν εύκολο να μάθει τι έκαναν το πτώμα… Και να το ανακοινώσει, ώστε να του γίνει, τουλάχιστον, μια αξιοπρεπής κηδεία.

Το πτώμα, φυσικά, είναι κομματιασμένο… Τι να πει, όμως, ο τοξικός; Αν πει ότι «κάποια κομμάτια πετάχτηκαν εκεί, κάποια αλλού» και τα λοιπά και τα λοιπά, αφενός θα αναθερμάνει διεθνώς την φρίκη, αφετέρου θα πρέπει να βρεθούν όλα τα μέλη του Khashoggi… Οπωσδήποτε και το κεφάλι…

Γι’ αυτό (αμήχανα…) δεν λέει τίποτα… Κι όσο δεν απαντάει στο τουρκικό ερώτημα, τόσο αποδεικνύει την ενοχή του.

Comments are closed.