Τάδε έφη ψοφιοκουναβιστάν

Τρίτη 18 Σεπτέμβρη. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χτες την επιβολή έξτρα δασμών σε εισαγωγές απ’ το Πεκίνο αξίας 200 δις δολαρίων – όπως ήταν αναμενόμενο. Και (άραγε ισχύει το «μωραίνει ο κύριος ον βούλεται απωλέσαι»;) το έκανε με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί βασικούς καπιταλιστικούς κανόνες.

Τι είπε ο άνθρωπος που αγάπησε ο τενεκεδένιος (ή, εν πάσει περιπτώσει, ακόμα και χωρίς γνήσια αισθήματα, είναι ο νο 1 σύμμαχος της Αθήνας); Ότι οι έξτρα δασμοί από σήμερα είναι 10%… Αλλά θα γίνουν αυτόματα 25% απ’ την 1η Γενάρη του 2019… Επιπλέον, αν το Πεκίνο τολμήσει να απαντήσει με δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών ή βιομηχανικών εμπορευμάτων, τότε η Ουάσιγκτον αμέσως θα προχωρήσει στην «φάση 3» του πολέμου της, επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς στις υπόλοιπες (αξίας 267 δις δολάρια) εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων. “Πόλεμος σε δόσεις”; Χμμμμ…

Τώρα όλοι περιμένουν την κινεζική απάντηση. Δεν την ξέρουμε, ούτε θα κάνουμε προβλέψεις. Όμως σ’ αυτού του είδους τον πόλεμο, εκείνος που πυροβολεί δεύτερος στη σειρά δεν είναι καταδικασμένος να αποτύχει· ούτε να βιαστεί. Κατά συνέπεια επιτρέπονται όλες οι εικασίες και οι αναταραχές.

Κι έτσι, επειδή μιλάμε για καπιταλισμό, εμπόριο – άρα και χρηματιστήρια – ο πόλεμος αυτός έχει τόσα επίπεδα «ασύμμετρης ανταπόκρισης» ώστε μόνο λευκοί αμερικάνοι γελαδάρηδες θα τον ξεκινούσαν σίγουροι ότι θα τον κερδίσουν!

Θέλουμε να πούμε: αν μια φορά έφυγαν (απ’ το βιετνάμ) τρέχοντας με ελικόπτερα ενώ είχαν την απόλυτη υπεροπλία, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για την τωρινή έκβαση μιας σύγκρουσης στην οποία δεν έχουν απεριόριστη δύναμη πυρός;

(Ένας καλός αριθμός αμερικανικών επιχειρήσεων, αγροτικών, βιομηχανικών και εμπορικών, πρόκειται να ξεκινήσει απ’ την επόμενη εβδομάδα εκστρατεία κατά των δασμών στις εισαγωγικές απ’ την κίνα. Είτε επειδή αποτελούν την αμερικανική αλυσίδα για το εμπόριο των κινεζικών εισαγωγών· είτε επειδή εισάγουν πρώτες ύλες ή/και ανταλλακτικά απ’ την κίνα· είτε επειδή φοβούνται τα κινεζικά αντίποινα – αυτό αφορά τις αγρομπίζνες.

Δεν θα προβλέψουμε ούτε την ένταση ούτε το αποτέλεσμα της εκστρατείας. Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι αυτή η περιβόητη «παγκοσμιοποίηση», που χρειάστηκε τουλάχιστον δυο δεκαετίες εντατικών ενεργειών για πάρει μια κάπως τελική μορφή, δεν μπορεί να αναιρεθεί με διατάγματα σε μερικούς μήνες. Πολύ περισσότερο που η «αμερικανική αγορά» δεν είναι καθόλου αυτάρκης.

Το ψοφιοκουναβιστάν ονειρεύεται υπέρ του αλλαγές στην μοιρασιά της παγκόσμιας αγοράς – αυτός είναι ο στόχος του «εμπορικού πολέμου» κατά των πάντων – κι ακόμα περισσότερο φωνάζει ότι αυτό μπορεί να το πετύχει ειρηνικά. Αμ δε!!! Αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό δεν θα γίνονταν πόλεμοι με μπαρούτι…)

Comments are closed.