Κορέες

Σάββατο 1 Σεπτέμβρη. Ενώ ένα «τικ τακ» ακούγεται σε σχέση με ένα ακόμα ξέσπασμα της μόνιμης κρίσης / αναδιάρθρωσης με «οικονομικά χαρακτηριστικά» (χωρίς κανένας να βλέπει την πλάκα του ρολογιού και την θέση των δεικτών), ένα άλλο «ζήτημα χρόνου» ξεδιπλώνεται σε ότι αφορά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στο πιο «θερμό» απ’ τα μέτωπα του 4ου παγκόσμιου: την ανατολική ασία.

Συνεντευξιαζόμενος σε ένα αμερικανικό καθεστωτικό περιοδικό, το Atlantic, πριν 2 ημέρες, ο νοτιοκορεάτης Moon Chung-in, ειδικός σύμβουλος του προέδρου Moon Jae-in για την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την ενοποίηση της χερσονήσου, δημοσιοποίησε ένα μέρος της τακτικής της Σεούλ σχετικά με το τυπικό τέλος του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο: θα τεθεί στη γενική συνέλευση του οηε, προς τα τέλη Σεπτέμβρη, σαν «πρόσκληση» στη βόρεια κορέα, την κίνα και τις ηπα… Να υπογράψουν από κοινού αυτό το ρημαδοέγγραφο της ειρήνης….

Ο σύμβουλος Moon δεν παρέλειψε να καθησυχάσει τους αμερικάνους αναγνώστες του Atlantic, ότι η ειρήνη στη κορεατική χερσόνησο δεν σημαίνει αποχώρηση του αμερικανικού στρατού απ’ τη νότια κορέα, ούτε θα συνδεθεί με ζητήματα σχετικά με την συμμαχία της Σεούλ με την Ουάσιγκτον. Έτσι κι έτσι: αν η Ουάσιγκτον υπογράψει ειρήνη με την Πγιονγκγιάνγκ δεν θα μπορεί να έχει την αρχηγία του νοτιοκορεατικού στρατού!

Ούτε θα μπορεί να κάνει προβοκατσιούλες σαν αυτήν που έκανε στις 22 Αυγούστου, αλλά ανακοινώθηκε μόλις χτες: η αμερικανική διοίκηση της «δύναμης του οηε» που βρίσκεται στην ενδιάμεση, ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στις δύο κορέες (καθόσον δεν έχει υπογραφεί ακόμα η ειρήνη…) σταμάτησε ένα τραίνο που πήγαινε απ’ τη νότια στη βόρεια κορέα. Στο τραίνο επέβαιναν αξιωματούχοι του νότου, που ήθελαν να ελέξγουν την κατάσταση των γραμμών ως την βορειοκορεατική πόλη Shinuiju.

Με δεδομένο ότι βασικό σχέδιο των Moon και Kim είναι η σιδηροδρομική ένωση των δύο κράτων, το γεγονός ότι ο αμερικάνος στρατηγός Vincent Brooks (με οδήγιες απ’ την Ουάσιγκτον προφανώς…) σταμάτησε αξιωματούχους του νότου, έγινε αντιληπτό στη Σεούλ όπως θα έπρεπε: σαν προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την εφαρμογή της κοινής δια-κορεατικής Διακήρυξης του Panmunjeom· και σαν επίδειξη των περιορισμών εξουσίας της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Δεν άρεσε καθόλου στον Moon αυτή η επίδειξη δύναμης… Μια επίσημη διακήρυξη του τέλους του κορεατικού πολέμου: αυτό βρίσκεται επειγόντως στην ημερήσια διάταξη του μπλοκ του Βλαδιβοστόκ· και στα «απορρίπτεται» της Ουάσιγκτον…

Comments are closed.