Ανατολική ασία

Κυριακή 24 Ιούνη. Παρότι δεν μπορούμε να φανταστούμε την τακτική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η Πγιονγκγιάνγκ και η Σεούλ (μετά το photo show με το ψόφιο κουνάβι στη Σιγκαπούρη), πέρα απ’ την εντατικοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τους συμμάχους της (και μιας ορισμένης αναδιάρθρωσης στο καπιταλιστικό μοντέλο της βόρειας κορέας), θεωρούμε αδύνατο η Πγιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές της δυνατότητες (άρα και τα πυρηνικά της)· ή η Σεούλ να απαιτήσει στα σοβαρά κάτι τέτοιο.

Συνεπώς, έχοντας κατά νου ότι υπάρχει ένα μπλοκ 4 κρατών (το «μπλοκ του Βλαδιβοστόκ») στα οποία περιλαμβάνονται κράτη / καπιταλισμοί με υψηλή τεχνολογική ανάπτυξη, ας έχει ο καθένας κατά νου κι αυτό το ενδεχόμενο. Την πιθανότητα, δηλαδή, είτε το Πεκίνο είτε η Μόσχα να δώσουν και στις δύο κορέες «έτοιμες» τεχνολογικές λύσεις, σε όποια οπλικά συστήματα χρειαστεί. Συμπεριλαμβανόμενων (για την βόρεια κορέα) μελλοντικών ηλεκτρονικών προσομοιώσεων / δοκιμών είτε για πυραύλους είτε για πυρηνικά.

Κατά τα υπόλοιπα τόσο η (3η) διήμερη επίσκεψη του Kim στο Πεκίνο όσο και η τριήμερη επίσκεψη του Moon στη Μόσχα «στέφτηκαν με απόλυτη επιτυχία» – σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις. Ο Moon μίλησε (προχτές) στο ρωσικό κοινοβούλιο (ο πρώτος νοτιοκορεάτης με τέτοια τιμή) όχι μόνο για το μέλλον των ρωσο-νοτιοκορεατικών σχέσεων αλλά για την προοπτική των σχέσεων Μόσχας – Σεούλ – Πγιονγκγιάγκ. Φαίνεται οι πιο επείγουσες (ή πιο «ώριμες») επανδύσεις αφορούν τα δίκτυα φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και τραίνων.

Όσο για τον Kim; Πήρε μια πρώτη ιδέα από μερικά κινεζικά «οικονομικά θαύματα»· και σχεδιάζει από κοινού με το Πεκίνο το πως θα τα υιοθετήσει.

Comments are closed.