Εμπόριο όπλων, γενικά

Δευτέρα 7 Μάη. Προφανώς η Ουάσιγκτον έχει σοβαρό πρόβλημα αν η Άγκυρα έχει μαζί ρωσικούς s-400 και αμερικανικά f-35. Εκείνοι που θα εκπαιδευτούν και θα βελτιώσουν την απόδοση των συστημάτων θα είναι οι (κατ’ αρχήν) ρώσοι χειριστές των ρανταρ· και σίγουρα όχι οι κατασκευαστές των «αόρατων» (;) πολεμικών.

Μ’ αυτό το δεδομένο η απειλή να αποκλειστεί η Άγκυρα απ’ την αγορά (και την κατασκευή τμημάτων;) των f-35 είναι εύλογη. Όμως στ’ αλήθεια ελπίζουν στην Ουάσιγκτον πως έτσι θα αναγκάσουν τον Erdogan να παραιτηθεί απ’ την αγορά του καλύτερου ίσως αντι-αεροπορικού και αντι-πυραυλικού συστήματος που κυκλοφοράει στην πιάτσα; Δύσκολο, πολύ δύσκολο να γίνει τέτοια υποχώρηση, ειδικά όταν ο εκβιασμός γίνεται δημόσια. Το πολύ πολύ η Άγκυρα να στραφεί στην ρωσική παραγωγή και αεροπλάνων… (Τα “5ης γενιάς” su-57 δεν είναι διαθέσιμα ακόμα. Αλλά σε κανά χρόνο; Αν υπάρχει καλή παραγγελία μπορούν να στηθούν επιπλέον γραμμές παραγωγής. Άλλωστε και τα f-35 πότε θα τα παραλάμβανε η Άγκυρα; Αύριο ή μεθαύριο;)

Έχουμε πάντως την υποψία (πιο σωστά: την εκτίμηση) ότι η Ουάσιγκτον έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Άγκυρα απ’ ότι το αντίστροφο. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν έχει ισοδύναμη εναλλακτική στην ευρύτερη μέση Ανατολή (και στη μαύρη θάλασσα…) αν χάσει κάθε σχέση με το τουρκικό καθεστώς. Αντίθετα ο τουρκικός ιμπεριαλισμός έχει διπλωματικές και οικονομικές εναλλακτικές στη “δύση”: στην ευρώπη.

Συνεπώς αυτός ο «προπαγανδιστικός» πόλεμος που πάει να ανοίξει στην Ουάσιγκτον, και οι συνέπειες που έχει και θα έχει, μάλλον προς την απέναντι μεριά του Ατλαντικού θα κτυπήσουν.

(Όσο για τους έλληνες που ονειρεύονται ότι θα μπορούσαν να είναι το συμμαχικό υποκατάστατο για την Ουάσιγκτον, και ότι έτσι «μεγαλώνει» ξανά η γεωπολιτική αξία του ελληνικού οικοπέδου, καλύτερα να προλάβουν να ξυπνήσουν. Πριν είναι αργά…)

Comments are closed.