Νευρονικά δηλητήρια

Πέμπτη 15 Μάρτη. Δεν είναι καθόλου παράλογο, το αντίθετο, να είναι η Μόσχα βασικός ύποπτος για την δηλητήριαση του 66χρονου Sergei Skripal και της κόρης του Yulia. Έχει το know how, αν και το κίνητρο δεν είναι καθόλου σαφές: ο Skripal ήταν διπλός πράκτορας (υπέρ της αγγλίας και κατά της ρωσίας) πριν πολλά χρόνια – στις αρχές Μάρτη, που τον βρήκε το κακό, ήταν προ πολλού συνταξιούχος. Συνεπώς, εκτός απ’ την περίπτωση «ας δοκιμάσουμε μια καινούργια μέθοδο» ή «ένα καινούργιο κοκτέιλ», ο Skripal δεν φαινόταν να είναι πια επικίνδυνος για την Μόσχα έτσι ώστε να πρέπει να πεθάνει.

Έστω, όμως, ότι η Μόσχα είναι εύλογα ύποπτη ότι ήθελε το κακό του. Απ’ την «υποψία» ή και την «βάσιμη υποψία» ως την «απόδειξη» η απόσταση είναι σημαντική. Και ο άλλοτε «νομικός πολιτισμός» της καπιταλιστικής δύσης τόνιζε την απόσταση, όχι μόνο για να αφήσει χώρο δράσης στους μηχανισμούς έρευνας και εξακρίβωσης, αλλά και για να ξεφορτωθεί την υποψία της «καταδίκης λόγω πλάνης» (ή και δολιότητας), που θα πριόνιζε την εμπιστοσύνη των υπηκόων στην ευθυκρισία του συστήματος δικαιοσύνης / τιμωρίας. Το σλόγκαν «καλύτερα να είναι ελεύθεροι εκατό ένοχοι παρά στη φυλακή ένας αθώος» σηματοδότησε μια εποχή που πάνω, ακόμα, και απ’ την τιμωρία ήταν η ευθυκρισία γι’ αυτήν.

Αυτή η εποχή έχει περάσει, προ πολλού. Αρχικά «ξεπεράστηκε» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όταν στα διάφορα Γκουαντανάμο θεμελιώθηκε μια νέα θέσμιση (βαρβαρότητας) σύμφωνα με την οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς ένοχος (μετά από απόφαση δικαστηρίου) για να φυλακιστεί επ’ αόριστον· αρκούν και μόνες τους οι όποιες υποψίες σε βάρος του…

Όποιος νόμιζε ότι η στρατηγική μετατόπιση απ’ την απόδειξη της ενοχής στις «υποψίες» γι’ αυτήν ως νομιμοποιητικής αρχής για την «τιμωρία» αφορούσε μόνο σκουρόχρωμους ασιάτες ή μεσανατολίτες μουσουλμάνους, ήταν ηλίθιος. Το ίδιο μοντέλο είναι πλέον η κινούσα αρχή αφενός της γενικευμένης επιτήρησης, και αφετέρου των «σχέσεων» του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις κάτι· αρκεί να το ισχυριστείς!

Το παρακμιακό Λονδίνο, λοιπόν, απελαύνει δυο ντουζίνες ρώσων διπλωματών επειδή θεωρεί ότι έχει υποστεί «εισβολή» απ’ την ύποπτη Μόσχα. Η Ουάσιγκτον συμπαραστέκεται, επειδή έχει υποστεί «εισβολή» στις κάλπες της, και πάλι απ’ την Μόσχα. Ας το επαναλάβουμε: δεν χρειάζεται να το αποδείξουν. Αρκεί να το ισχυριστούν (ανάλογα, απ’ τη μεριά της, και η Μόσχα…).

Το αν η αυτάρκεια των ενοχοποιητικών ισχυρισμών είναι ένα ακόμα βήμα κοντύτερα στην (τελική) κλιμάκωση της παγκόσμιας σύρραξης (στην κορύφωση του 4ου παγκόσμιου πολέμου) το αφήνουμε στην κρίση σας….

Comments are closed.