Μόσχα – Βηρυττός, μια πτήση δρόμος

Σάββατο 10 Φλεβάρη. Είναι κάτι που το είχαμε εντοπίσει από καιρό· τώρα είναι ίσως η στιγμή να το δείξουμε: πρόκειται για την μεθοδευόμενη επίσημη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βηρυττού.

Την περασμένη Τρίτη (6 Φλεβάρη) ο ρώσος πρωθ. Dmitry Medvedev (που έχει χαθεί αυτή η ψυχή;) έδωσε επίσημη εντολή στο ρωσικό υπ.αμ. να αρχίσει συνομιλίες με το αντίστοιχο λιβανέζικο, για το κλείσιμο της σχετικής συμφωνίας. Αν πριν 4 ημέρες δόθηκε επίσημα η εντολή, ανεπίσημα το πράγμα έχει προχωρήσει αρκετά. Συνεπώς η συμφωνία είναι θέμα (λίγου) χρόνου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, δεν πρόκειται για συμφωνία δημιουργίας αποκλειστικά ρωσικών βάσεων, όπως εκείνη μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού. Πρόκειται, μάλλον, για κάτι ενδιάμεσο μιας τέτοιας αποκλειστικότητας και των «διευκολύνσεων» που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης: συγκεκριμένα λιβανέζικα λιμάνια (δεν υπάρχουν και πολλά) θα γίνουν σταθμοί για τα ρωσικά πολεμικά όποτε χρειάζεται, το ίδιο τα λιβανέζικα αεροδρόμια, ενώ ρώσοι ειδικοί θα αναλάβουν την εκπαίδευση του λιβανέζικου στρατού. (Η Χεζμπ’ αλλάχ δεν έχει ανάγκη εκπαίδευσης). Επιπλέον θα γίνονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (μεταξύ των οποίων οι γνωστές «έρευνας και διάσωσης» στην ανατολική Μεσόγειο…), ανταλλαγές πληροφοριών, κλπ κλπ.

Δεν τα λες «καλά μαντάτα» αυτά. Για διάφορους της περιοχής, αλλά και πιο μακρινούς…

Comments are closed.