Κορέες

Τρίτη 13 Φλεβάρη. Η ανταπόκριση του associated press (μετά από εκείνην του cbs), πριν 2 ημέρες, στις 11 Φλεβάρη:

Όλες οι προσπάθειες του αμερικάνου αντιπροέδρου Mike Pence να εμποδίσει την Βόρεια Κορέα να κλέψει το σόου των χειμερινών ολυμπιακών, τις εικόνες των δύο Κορεών να παρελαύνουν μαζί – και οι αξιωματούχοι τους να σφίγγουν οι μεν τα χέρια των δε – σε εποχή οξυμένων εντάσεων στη χερσόνησο, απέτυχαν.

Ο Pence πέρασε τις μέρες του απ’ την έναρξη των αγώνων την Παρασκευή προειδοποιώντας ότι ο Βορράς προσπαθεί «να κάνει πειρατεία στο μήνυμα και στην εικόμα των ολυμπιακών αγώνων» με την «προπαγάνδα του».

Αλλά ο Βορράς παρέμεινε καλοδεχούμενος με ανοικτές αγκαλιές σ’ αυτό που ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in ονόμασε «Ολυμπιακούς αγώνες της ειρήνης» και οι ΗΠΑ έμοιαζαν να είναι αυτός που έμεινε έξω, στο κρύο.

Ο Pence έμεινε μαρμαρωμένος στη θέση όταν ο Moon και οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι σηκώθηκαν παρέα, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του σταδίου, για να αποθεώσουν την κοινή ομάδα των αθλητών τους. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι o Pence σηκώθηκε να χειροκροτήσει μόνο την αμερικανική ομάδα, αλλά οι ασιάτες ειδικοί είπαν ότι η άρνηση του αντιπροέδρου να χειροκροτήσει τις κορεατικές ομάδες ήταν προσβολή προς τους οικοδεσπότες του.

Τους οικοδεσπότες του; Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση «έσπασε» κάποιες απ’ τις κυρώσεις που οι ηπα έσπρωξαν (μέσω οηε) κατά της βόρειας κορέας, «ολυμπιακή αδεία». Ας πούμε η ντίβα («κόμπρα» θα πρέπει θεωρείται ήδη απ’ την Ουάσιγκτον) Kim Yo-jong είναι στην αμερικανική «μαύρη λίστα», και υπάρχουν «κυρώσεις» εναντίον της, με την κατηγορία της «εξόντωσης αντιφρονούντων». Πως είναι δυνατόν ο σύμμαχος (;) Moon όχι να την δέχεται με τις ελάχιστες διπλωματικές ψυχρές τυπικότητες αλλά, αντίθετα, να την αντιμετωπίζει με τέτοια θερμότητα και φιλία;

Όλοι καταλαβαίνουν (και η Σεούλ οπωσδήποτε) ότι τώρα το αμερικανικό πρόβλημα λέγεται «νότια κορέα»! Έτσι, διάφορες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η πρόσκληση του Kim στον Moon να πάει στην Πγιονγκγιάνγκ θα βρει ανταπόκριση. Αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε,  όταν ο Moon, απαντώντας στο ραβασάκι, είπε «ναι, να το δούμε, αλλά πρέπει να υπάρξει και διάλογός σας με τις ηπα» εννοούσε μάλλον πρέπει να τους βραχυκυκλώσουμε ώστε να μην μπορούν να πουν «όχι» σε μια τέτοια εξέλιξη. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απίθανο.

Το «διπλό πάγωμα» είναι το κλειδί· αλλά είναι (σ’ εμάς σίγουρα!) ανοικτό το πως θα σερβιριστεί. Θα πρέπει να θυμήσουμε ότι σύμφωνα με το νέο αμερικανικό «αμυντικό δόγμα» Πεκίνο και Μόσχα είναι εχθροί, «αναθεωρητές». Κάπου, κάπως, στην εξέλιξη του επόμενου μήνα, θα πρέπει οι ελιγμοί του «μπλοκ του Βλαδιβοστόκ» να στηριχτούν και από άλλους· Βερολίνο, Παρίσι, ή και τους δύο.

Πάντως, για την ιστορία, και επειδή το βρίσκουμε σημαντικό: το Σάββατο, πριν το σπέσιαλ δείπνο / συνάντηση των βορειοκορεατών με τους νοτιοκορεάτες στη Σεούλ, ενόσω ο Pence πήγαινε στο αεροδρόμιο ή ήταν ήδη on board, ο Moon είχε ραντεβού με τον «ειδικό απεσταλμένο» του κινέζου προέδρου Xi Jinping, τον Han Zheng, ένα απ’ τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. Το κινεζικό καθεστωτικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε γι’ αυτή τη συνάντηση το λακωνικό ότι ο Han δήλωσε την υποστήριξη του Πεκίνου στη συμφιλίωση και στη συνεργασία ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια κορέα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν στη μέση της απόστασης και ότι θα κάνουν κοινές προσπάθειες για να μειώσουν κι άλλο τις εντάσεις.

Σιγά σιγά θα μάθουμε κι άλλα. Όμως το βασικό το ξέρουμε ήδη: αν η Ουάσιγκτον δεν μηχανευτεί κάποια χοντρή προβοκάτσια, το χάνει το παιχνίδι…

(Οι φωτογραφίες δεν λένε πάντα την αλήθεια, κι ούτε προσφέρονται για σπουδαία ανάλυση. Ωστόσο τα στιγμιότυπα αυτά έχουν την δική τους χάρη. Πάνω ο Moon με τον Pence στη διάρκεια της σύντομης παρακολούθησης του αγώνα short-track speedskating γυναικών, το απόγευμα του Σαββάτου. Απ’ τις φάτσες και των υπόλοιπων στο καρέ, συμπεραίνει κανείς ότι δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέαμα· για να μην πούμε “βαρετό”. Ούτε, όμως, φαίνονται οι δύο αξιωματούχοι να έχουν όρεξη να πιάσουν καμιά ψιλοκουβέντα.

Κάτω η ντίβα Kim και ο Moon (ο ίδιος της προηγούμενης φωτο…) στη διάρκεια της συναυλίας της γυναικείας βορειοκορεατικής ορχήστρας Moranbong, το απόγευμα της Κυριακής. Δίπλα στην Kim ο «γερόλυκος» Kim Yong-nam, σαν κόουτς.

Αυτός ο Moon είναι, έτσι που το πάει, ο τρίτος και ο χειρότερος (ανατέλλων) “αναθεωρητής”!!!)

Comments are closed.