Το όνομα…

Τρίτη 30 Γενάρη. Ποτέ δεν ήταν το “όνομα” ο πραγματικός στόχος του ελληνικού κράτους / παρακράτους. Τέτοια ήταν η γνώμη μας ήδη απ’ το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90: ο πραγματικός στόχος ήταν εξ αρχής το σύνταγμα της δημοκρατίας της μακεδονίας. Είναι εύκολο να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε αρκεί να σκεφτεί με καθαρό μυαλό: το “όνομα” δεν έχει καμία σημασία. Οι έλληνες, για παράδειγμα, ονομάζονται “έλληνες” μόνο μεταξύ τους! Το διεθνές όνομα είναι “γρεκοί” (greeks) και για το κράτος «γρεκία» (greece). Ο κόσμος ανατολικότερα χρησιμοποιεί άλλο όνομα: «γιουνανιστάν» (για το κράτος) και «γιουνάν» για τους υπηκόους (με καταγωγή απ’ το «ίωνες»).

Το «όνομα» δεν είχε – και δεν έχει – σημασία. Ήταν, όμως, εκείνο που μπορούσε να πουληθεί εύκολα, να καταναλωθεί εύκολα, ειδικά στο εσωτερικό. Κάτι σαν διαφημιστικό τρικ: να υπάρχει κάτι «απλό» για να κουκουλώσει πιο σύνθετα ζητήματα (του ελληνικού ιμπεριαλισμού) που δεν είναι εύκολο να πουληθούν από ιδεολογική άποψη, λαϊκίστικα και μαζικά, και να γίνουν κατανοητά στο πόπολο.

Η ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφτηκε τον Σεπτέμβρη του 1995 ανάμεσα στα Σκόπια και στην Αθήνα, αποδεικνύει την ορθότητα της άποψής μας. Παρότι η συμφωνία αναφέρει ότι υπάρχει ζήτημα «ονόματος», το βάζει μαζί με άλλα, πολύ σοβαρότερα. Εν τέλει το ελληνικό κράτος αναγνώρισε το μακεδονικό, με το εξής όνομα: πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της μακεδονίας. Το «πρώην γιουγκοσλαβική» δεν είναι ούτε γεωγραφικός ούτε χρονικός προσδιορισμός. Είναι πολιτικός / γενεαλογικός. Σε απλά ελληνικά το όνομα με το οποίο η Αθήνα αναγνώρισε επίσημα, απ’ το 1995 και μετά, εδώ και 22 χρόνια, το κράτος με πρωτεύουσα τα Σκόπια είναι: δημοκρατία της μακεδονίας – “που κάποτε ανήκε στη γιουγκοσλαβία”…. Σα να λέμε: δημοκρατία της γρεκίας – “που κάποτε ανήκε στην οθωμανική αυτοκρατορία”…

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Ύστερα από δεκαετίες αυτό το «που κάποτε ανήκε στη γιουγκοσλαβία» σαν προσδιορισμός ονόματος κράτους είναι γελοίο! Απομένει (απ’ το αναγνωρισμένο απ’ την Αθήνα όνομα ΠΓΔΜ) το δημοκρατία της μακεδονίας.

Δηλαδή; Έχει απομείνει το επίσημο, διεθνές (και αναγνωρισμένο) όνομα του κράτους… Σα να λέμε: το “όνομα” έχει καθιερωθεί, de facto, και έχει αναγνωριστεί ακόμα και απ’ το ελλαδιστάν – παρότι, για “εσωτερική ελληνική χρήση”, το “Σκόπια” δουλεύει…

Όμως: το σύνταγμα ήταν πάντα ο στόχος. Και αυτός παραμένει…

Comments are closed.