Kill ‘em all: τότε και… (3)

Σάββατο 27 Γενάρη. Η δημοκρατία της μακεδονίας, ύστερα από 27 χρόνια ύπαρξης του κράτους, βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμών. Το σύνολο της βαλκανικής χερσονήσου, απ’ την άλλη, θα μπορούσε να γίνει (αν δεν είναι ήδη υπόγεια) ένα είδος “δεύτερου” ή “τρίτου” πεδίου αναμετρήσεων στον εξελισσόμενο 4ο παγκόσμιο πόλεμο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την διάταξη του αμερικανικού (ως “νατοϊκού”) στρατού στην περίμετρο της ρωσικής επικράτειας και την “τύχη” της ουκρανίας. Ο έλεγχος της βαλκανικής αφορά λιγότερο την αμερικανο-σινική αναμέτρηση και περισσότερο το τρίγωνο project europe / ρωσία and friends / ηπα and friends.

Δεν μπορούμε να πούμε πολλά εδώ. Κάτι βασικό μόνο: η τωρινή κυβερνητική συμμαχία στα Σκόπια επιδιώκει (και έχει ανάγκη) την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ε.ε. – και όχι (ιδιαίτερα) την ένταξη στο νατο. Το πρώτο είναι, κυρίως, που θα διευκολύνει εσωτερικούς θεσμικούς μετασχηματισμούς και μεταρρυθμίσεις, προσφέροντας στήριξη, χρηματοδότηση και έναν ισχυρό ιδεολογικό προσανατολισμό στην κοινωνία. Απ’ την μεριά της η ε.ε., που είχε παγώσει πριν λίγα χρόνια οποιαδήποτε προοπτική διεύρυνσής της, μπορεί (και ενδιαφέρεται πια) να προσφέρει μια τέτοια προοπτική στην δημοκρατία της μακεδονίας· και, με προσεκτικά βήματα, ίσως και σε άλλα κράτη των δυτικών βαλκανίων.

Αυτή την διαδικασία δεν μπορεί να την εμποδίσει η Αθήνα! Όπως, επίσης, δεν μπορεί να ξανα-εμποδίσει (μόνη της) την ένταξη στο νατο, αν όντως η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται γι’ αυτό (δεν είμαστε σίγουροι…). Η “ενδιάμεση συμφωνία” που υπογράφτηκε το 1995 μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, με την αμερικανική επίβλεψη, λέει ρητά ότι η δημοκρατία της μακεδονίας μπορεί να ενταχθεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει και η ελληνική· με την «προσωρινή ονομασία f.y.ro.m.» αν δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών. Όσο για το θρυλικό «βέτο» του 2008; Η Αθήνα έχει καταδικαστεί γι’ αυτό, επειδή παραβίασε την συμφωνία του 1995. Όμως τότε δεν παραβίασε την υπογραφή της από «αντιαμερικανική μαγκιά»! Το έκανε σαν «μπροστινός» μιας σειράς ευρωπαϊκών κρατών που επίσης δεν ήθελαν (τότε) την ένταξη των Σκοπίων στο νατο…

Το επί πόσα χρόνια μπορεί να είναι «προσωρινή» η προσθήκη του former jugoslavian στο republic of macedonia είναι μια γελοία ερώτηση, ειδικά όταν την απαντούν έλληνες…. Το πολιτικό γεγονός είναι πάντως ότι η αναβίωση του ελληνικού εθνοφασισμού και των παραληρημάτων του κατά του μακεδονικού κράτους είναι άχρηστη τώρα.

Όμως, φοβόμαστε, προορίζεται για μελλοντική χρήση: στην πολύχρονη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της δημοκρατίας της μακεδονίας, όποτε το ελληνικό καθεστώς κρίνει ότι έχουν διαμορφωθεί συσχετισμοί (ξανά) υπέρ του, θα ξαναθυμάται ότι «το όνομά μας είναι η ψυχή μας», απ’ την μια μεριά κινητοποιώντας τις αντιδραστικές μάζες, και απ’ την άλλη μπλοκάροντας το Α ή το Β «κεφάλαιο ένταξης». Ενδεχομένως έτσι να ζητάει ανταλλάγματα απ’ τα ευρωπαϊκά κράτη· ή να κάνει εκβιασμούς στα Σκόπια για «δουλειές», «δουλίτσες», κλπ. Τα γνωστά δηλαδή…

Βρίσκουμε ότι η τωρινή αναθέρμανση της μαύρης αντίδρασης (και, τελικά, πολλών μηχανισμών) έχει χαρακτήρα τακτικής κίνησης εκ μέρους του καθεστώτος. Ενόσω hard core και light έλληνες φασίστες αλληλοσυμπληρώνονται (οι μεν δεν σηκώνουν κουβέντα για το «όνομα» ενώ οι δε για τον «αλυτρωτισμό»), έτσι ώστε να μην υπάρξει «λύση» (για την οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν επείγεται κανένας, ούτε η τωρινή μακεδονική κυβέρνηση ούτε κάποιος άλλος…) και να «παραταθεί η εκκρεμότητα», κι ενόσω αυτή η παράταση θα ταΐσει την εθνοφασιστική παράνοια των ελλήνων εμφανιζόμενη σαν «νίκη», είναι αυτή ακριβώς η εκκρεμότητα, φρεσκαρισμένη, ανανεωμένη και γαλβανισμένη απ’ την μάζα που χρειάζεται να είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή τα επόμενα 6, 7 χρόνια.

Comments are closed.