Ιράν

Πέμπτη 11 Γενάρη. Κατά το κινεζικό καθεστωτικό ειδησειογραφικό πρακτορείο xinhuanet, η ιρανική κυβέρνηση του Rouhani σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα μέτρα που θα ικανοποιούν (τουλάχιστον ως κάποιο σημείο) τα αιτήματα των πρόσφατων διαδηλώσεων. Μπορεί να πρόκειται για κάποιου είδους “εσωτερική πληροφόρηση” μεταξύ των δύο καθεστώτων (κινεζικού και ιρανικού) ή απλά εκτίμηση απ’ τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν και, κυρίως απ τις δηλώσεις του Rouhani αλλά και του Χαμενεΐ.

Λογικό ακούγεται. Για διάφορους λόγους το ιρανικό καθεστώς έχει συμφέρον να δείξει μια κάποια «σοσιαλίζουσα» μέριμνα για τους πληβείους· όχι, όμως, τέτοια που να εμποδίσει το επενδυτικό / καπιταλιστικό μπουμ που έχει ξεκινήσει, και στο οποίο βασίζει πολλά. Στην πραγματικότητα μάλιστα (εκτιμάμε ότι) το ιρανικό καθεστώς θα κάνει προσεκτικά μεν αλλά αξιοσημείωτα βήματα ικανοποίησης της εκτεταμένης μεσαίας τάξης – και όχι, τόσο, της εργατικής, την οποία θα φροντίσει να κρατήσει σε πατερναλιστική κατάσταση / έλεγχο. Μια ιρανική (δηλαδή σαφώς συντηρητικότερη, και πάντα με παρόντα τα θρησκευτικά σύμβολα) εκδοχή του κινέζικου καπιταλιστικού μοντέλου, δηλαδή μια ορισμένη φιλελευθεροποίηση στο κοινωνικό πεδίο (με ενίσχυση της κατανάλωσης) παράλληλα με την σταθερή συγκεντροποίηση της πολιτικής εξουσίας, δεν πρέπει να αποκλειστεί σαν «ο ιρανικός δρόμος προς περισσότερη δημοκρατία».

Εν τω μεταξύ έχει το ενδιαφέρον του: σε αντίθεση με την άγρια καταστολή του 2009, τώρα το καθεστώς εμφανίζει πρακτικές «μετριοπάθειας». Απ’ τους περίπου 4.000 συλληφθέντες των διαδηλώσεων απελευθερώνονται σταδιακά (χωρίς κατηγορίες) όσοι / όσες προκύπτει ότι «δεν είχαν συμμετοχή στους χουλιγκανισμούς»…

Comments are closed.