Οι φίλοι οι μεταγιάπηδες

Τρίτη 9 Γενάρη. Η καπιταλιστική ιστορία δεν εξελίσσεται από σόγια ή γιάπηδες που σνιφάρουν μαζί. Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι σόγια ή γιάπηδες που σνιφάρουν μαζί γράφουν με τα χέρια τους μερικές σελίδες, ή σημειώσεις ή παραπομπές της ιστορίας. Σαν ενεργούμενα της αόρατης ιστορικής αναγκαιότητας απ’ την μια μεριά· σαν πρωταγωνιστικές μορφοποιήσεις των λεπτομερειών της, μπορεί και κρίσιμων, απ’ την άλλη.

Φαίνεται ότι ο τοξικός πρίγκηπας του Ριάντ και ο πρίγκηπας σώγαμπρος της Ουάσιγκτον, ο αμερικανο-ισραηλινός γιάπης Jared Kushner, είναι «εκλεκτοί της ιστορίας» – αν και όχι ευλογημένοι. Ακόμα και η ιστορία δικαιούται να έχει χιούμορ! Real estate businessman (πλυντήριο δηλαδή…) και φανατικός χορηγός (αλλά και εργολάβος) του ισραηλινού κράτους ο δεύτερος, κομπλεξικός της σαουδαραβικής δυναστείας ο πρώτος, έσμιξαν για να πετύχουν εκείνα που δεν πέτυχαν οι μπροστάρηδες της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής εφόδου, οι σχεδιαστές του «αμερικανικού 21ου αιώνα» στις αρχές του: τον ανασχεδιασμό συνόρων, κρατών και ζωνών επιρροής στη μέση Ανατολή.

Διαρκώς προκύπτουν νέα δεδομένα γι’ αυτή τη σχέση (το τελευταίο αμερικανικό best seller έχει υλικό και για δαύτην)· αλλά στο δικό μας μυαλό όσο περισσότερα μαζεύονται τόσο πιο κωμική γίνεται, αν κριτήριο είναι όχι τα προσωπικά βίτσια αλλά ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός. Αν τέτοιοι, σαν τον Muhammad Bin Salman και τον Jared Kushner, είναι οι «στρατηγικά εμπνευσμένοι πρωταγωνιστές της ιστορίας», τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί τους παίρνουν την ταυτότητα μετά από κάθε τους κίνηση οι παλιές καραβάδες της περιοχής – ξεκινώντας απ’ την Τεχεράνη. Ούτε ένα κόλπο τους δεν έχει πιάσει: απομόνωση (και ανατροπή του καθεστώτος) του κατάρ… πρόκληση χάους στο λίβανο… ενοχοποίηση του ιράν… εξαφάνιση των ιρανικών επιρροών στην υεμένη… ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσας του ισραηλινού απαρτχάιντ…

Ψωνάρες; Τρελλές και ανεξέλεγκτες! Μοιραίοι και άβουλοι ταυτόχρονα, μέσα στην ματαιοδοξία και την αλαζονία τους: προφανώς και δουλεύουν για τους απρόσωπους ιμπεριαλισμούς των ηπα και του ισραήλ· καταδικασμένοι όμως σε συσχετισμούς δύναμης και εμπόλεμους ελιγμούς των αντιπάλων, σε πεδία δηλαδή που τα δολάριά τους δεν αξίζουν ούτε το χαρτί της εκτύπωσής τους.

Προφανώς, όταν τα πράγματα θα φτάσουν στο αμήν, την «λύση θα την δώσουν τα κανόνια»…

Comments are closed.