Remember on / off

Πέμπτη 16 Νοέμβρη. Οι εγκεφαλικές έρευνες οι σχετικές με την μνήμη έρχονται στην “ανάπτυξη” της καπιταλιστικής επιστήμης λίγο μετά (“λίγο” απ’ την άποψη του ιστορικού χρόνου) την ψηφιοποίηση της μνήμης. Αυτό το τελευταίο θα είναι μια καθολική πραγματικότητα σε λιγότερο από μισή γενιά.

Τi ψάχνουν λοιπόν οι νευροεπιστήμονες και οι λοιποί στα εγκεφαλικά μας κύτταρα; Πολλά. Επίσημα υπόσχονται να θεραπεύσουν αρρώστιες· εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα όλες οι έρευνες και εφαρμογές «για καλό» γίνονταν. Τώρα (δηλαδή εδώ και κάτι δεκαετίες) πολλές εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα σ’ όλο τον κόσμο σκαλίζουν τα κεφάλια μας – για να αντιμετωπίσουν, λένε, το Αλτσχάιμερ. Αυτά επίσημα. Ανεπίσημα ψάχνουν το πως θα μπορούν να επηρεάσουν με ακρίβεια τις εγκεφαλικές λειτουργίες με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που θα επιβάλλονται στο κρανίο μας είτε άμεσα (μέσω εμφυτευμένων τσιπ) είτε έμμεσα (μέσα εκπομπών κατάλληλων συχνοτήτων).

Συνεπώς μια τελευταία έκθεση ερευνητών του πανεπιστημίου της βόρειας Καλιφόρνια και του Wake Forest School of Medicine δεν είναι απ’ τις ευχάριστες. Οι εν λόγω, αφού φύτεψαν στο κεφάλι 20 εθελοντών πολύ λεπτά ηλεκτρόδια, σε πρώτο χρόνο κατέγραψαν την “ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου” όταν οι εθελοντές έκαναν ασκήσεις μνήμης· και σε δεύτερο έκαναν προσομοίωση των σημάτων, αυτή τη φορά εκπέμποντάς τα στους εθελοντικούς εγκεφάλους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους η σύντομης διάρκειας μνήμη των πειραματόζωων βελτιώθηκε κατά 15% και κατά 25% η δυνατότητα ανάκλησης αναμνήσεων.

Αν αυτά σας φαίνονται τερατώδη, μην βιάζεσθε. Όταν θα βγει η θεραπεία για την διαγραφή “κακών αναμνήσεων” – delete το λένε… – και θα γίνονται ουρές έξω απ’ τα σχετικά «ιατρεία», θυμηθείτε τότε να δείξετε την φρίκη σας. Όχι μεταξύ σας· στους πολύ περισσότερους πελάτες της εφαρμογής…

(Θα μας ενδιέφεραν και τα επιχειρήματά σας υπέρ της διατήρησης των δυσάρεστων αναμνήσεων. Όχι τότε. Τώρα!)

Comments are closed.