Η πολυπλόκαμη σκοτώνει 2

Τετάρτη 22 Νοέμβρη. Σπουδαίο κέφι, πράγματι. Πιο συγκεκριμένα να μερικοί λόγοι για την ελληνική χαρά: την ώρα που το φαιορόζ υπουργικό συμβούλιο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πανηγυρίζει για τον “5ο γύρο ελληνοαιγυπτιακής φιλίας” το χουντικό κοινοβούλιο στο Κάιρο ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο που θα ποινικοποιεί πολιτικούς σχολιαστές και διανοούμενους που δυσφημούν τα ιστορικά και θρησκευτικά σύμβολα της χώρας. Γιατί: … έτσι κλονίζουν την πίστη στο έθνος και στους ηγέτες του… δήλωσε ο χουντικός βουλευτής Omar Hamroush. Όποιος καταδικαστεί μ’ αυτήν την κατηγορία θα φυλακίζεται από 3 έως 7 χρόνια και θα πληρώνει πρόστιμο 500.000 αιγυπτιακών λιρών (πάνω από 24.000 ευρώ).

Η αιγυπτιακή χούντα απλώνει διαρκώς την τρομοκρατία της. Προχτές παρατάθηκε η προφυλάκιση μιας 25χρονης τραγουδίστριας επειδή σ’ ένα βίντεό της “προσέβαλε την δημόσια ηθική”: έτρωγε μια μπανάνα μπροστά σε νεαρούς άντρες. Μια μέρα νωρίτερα, την Κυριακή, η αστυνομία μπούκαρε σ’ έναν εκδοτικό οίκο στο Κάιρο και έδεσε έναν υπάλληλο που δούλευε εκεί επειδή βρήκε “απαγορευμένα βιβλία”.

Αυτή είναι η καθημερινότητα στην υπό χουντική κατοχή αιγυπτιακή κοινωνία: ο Sisi φοβάται ακόμα και την σκιά του· δικαιολογημένα.. Έχει, όμως, καλούς και χαρούμενους διεθνείς φίλους.

(φωτογραφία: Έτσι είναι τα δικαστήρια της αιγυπτιακής χούντας. Το πως είναι οι φυλακές της το αφήνουμε στη φαντασία σας….)

Comments are closed.