Η “πολυπλόκαμη” έχει μεγάλη καμπούρα. Οπότε μοιάζει με ραχητικό χταπόδι

Τρίτη 7 Νοέμβρη. Η συμμαχία της Αθήνας με το Τελ Αβίβ είναι ετεροβαρής. Όπως άλλωστε και η συμμαχία της με την Ουάσιγκτον. Το γεωπολιτικό προσοδικό μοντέλο, η σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απ’ την δημιουργία του κράτους και μετά, έχει ξεπέσει. Αφού το κέντρο του παγκόσμιου ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού απομακρύνεται γρήγορα απ’ την μέση Ανατολή (και την ανατολική Μεσόγειο) έχοντας μετακινηθεί στον δυτικό Ειρηνικό και την ανατολική Ασία. Ακόμα και στην έμμεση αναμέτρηση ρωσίας και κίνας απ’ την μια μεριά με τις ηπα απ’ την άλλη στο συριακό πεδίο μάχης, η χρησιμότητα του ελληνικού οικοπέδου περιοριζόταν σε ένα δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα, το αεροδρόμιο στη Σούδα (οι αμερικάνοι έχουν μεγάλη βάση στο κατάρ, χρησιμοποιούν βάσεις στη σαουδική αραβία και στην ιορδανία, ενώ κατά καιρούς περνάει από ‘κει και κανά αεροπλανοφόρο τους). Κι ούτε λόγος για τον ρόλο του ντόπιου πολιτικού προσωπικού: η βασική του συμμετοχή είναι το να βασανίζει τους πρόσφυγες απ’ τη συρία και το ιράκ.

Ένα πρόχειρο αλλά χαρακτηριστικό δείγμα του τι σημαίνει η ανισομέρεια στη συμμαχία της Αθήνας με το Τελ Αβίβ είναι η ταχύτητα με την οποία απλώθηκε στα μέρη μας η krav maga. Ποιος ήταν ο στόχος της mossad με την προώθηση της «πολεμικής τέχνης» των ισραηλινών κομμάντο στην ελλάδα; Όχι να διαλέξει «εκλεκτούς» για τον ισραηλινό στρατό… Ούτε να βγάλει λεφτά… Εκείνο που επεδίωκε (και πέτυχε) ήταν να δημιουργήσει «βάσεις δεδομένων» από «φίλους / πελάτες», και να στρατολογήσει κατά βούληση «συνεργάτες» ανάμεσά τους.

Έκανε κάτι ανάλογο το ελληνικό βαθύ κράτος / παρακράτος στην ισραηλινή επικράτεια; Όχι – εκτός αν προωθεί το εμπόριο με τσολιαδάκια…

Comments are closed.