Κάιρο

Σάββατο 21 Οκτώβρη. Κι αυτός καλός φίλος του ελληνικού βαθέος κράτους είναι· γι’ αυτό και είναι προστατευμένος από τυχόν αδιάκριτα και “ευαίσθητα” βλέμματα της ντόπιας κοινής γνώμης… Πρόκειται για τον καραβανά / δικτάτορα / χασάπη της αιγύπτου στρατηγό Sisi, τον οποίο οι φαιορόζ πολιτικές βιτρίνες (ειδικά ο ψεκασμένος και ο ογκόλιθος) έχουν προστατέψει όποτε χρειάστηκε σε διεθνείς οργανισμούς. Με διάφορα βέτο και άλλα παρόμοια. Επειδή, όπως το έχει πει ο Nick the greek, με την μέθοδο του Sisi θα ωριμάσει κάποια στιγμή και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων. (Ξέρει αυτός… Έχει υμνήσει από μικρός χούντες και χούντες…)

Ευτυχώς (και για τους έλληνες επιχειρηματίες που έχουν «επενδύσει» στην άγρια εκμετάλλευση του αιγυπτιακού προλεταριάτου) τέτοια στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα. Ούτε πρόκειται να έρθει, αν δεν ξαναγίνει μια καινούργια επανάσταση. Πριν σχεδόν 10 ημέρες, στις 12 Οκτώβρη, ο Sisi διέταξε μια ακόμα τρίμηνη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Στην περίπτωση της αιγύπτου αυτό σημαίνει απλά και καθαρά στρατιωτικό νόμο: απαγορεύσεις στις συγκεντρώσεις, στις συναντήσεις ακόμα και στις απλές μετακινήσεις· ασφυκτικός έλεγχος σε όλα τα μέσα επικοινωνίας, απ’ τα μήντια μέχρι τα τηλέφωνα και τα όποια “social media”· κλείσιμο καταστημάτων και οποιουδήποτε άλλου σημείου μπορεί να μαζευτούν άνθρωποι, κατά πως γουστάρει η στρατοαστυνομία· απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την δύση του ήλιου σε περιοχές πόλεων που οι υφιστάμενοι του Sisi θεωρούν «επικίνδυνες»· έκτακτα δικαστήρια με αρμοδιότητες στρατοδικείων και χωρίς δυνατότητα έφεσης κατά της ποινής. Αυτά είναι μερικά απ’ τα προσόντα της δικτατορίας του Sisi που την κάνουν εξαιρετικά αγαπητή στο Τελ Αβίβ, στη Λευκωσία και, φυσικά, στην Αθήνα.

Υπάρχουν κι άλλα, εξίσου αγαπητά διεθνώς: συλλήψεις κατά βούληση και χωρίς καν επίσημο κατηγορητήριο, έρευνες σε σπίτια και άλλους ιδιωτικούς χώρους επίσης κατά βούληση· και εξαφανίσεις. Εκατοντάδες εξαφανίσεις: συλληφθένες εξαφανίζονται για μήνες, καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία τους με δικηγόρους ή οικείους, καθώς και οποιαδήποτε αναφορά στην κατάστασή τους… Καμιά φορά οι εξαφανισμένοι βρίσκονται πεταμένοι σε χαντάκια, νεκροί, γεμάτοι τα σημάδια των βασανιστηρίων…

Το αιγυπτιακό σύνταγμα του 2014 περιορίζει την διάρκεια της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στους 3 μήνες, και επιτρέπει την ανανέωσή της μόνο μια επιπλέον φορά, και πάλι για 3 μήνες. Κανένα πρόβλημα! Ο Sisi κάθε εξάμηνο κηρύσσει καινούργια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για 3 μήνες, την ανανεώνει μια φορά για άλλους 3, και ύστερα ξανά καινούργια… Αυτό δεν το απαγορεύει το σύνταγμα… Συνεπώς είναι «εντός νομιμότητας».

Μήπως θα πρέπει τα ντόπια μήντια που υποστηρίζουν τις φαιορόζ προσπάθειες να τονίσουν την σημαντική συμβολή της Αθήνας στην “ανάπτυξη” και την “δημοκρατία” της αιγύπτου; Και μήπως θα πρέπει το ελληνικό βαθύ κράτος / κεφάλαιο και οι τωρινές πολιτικές τους βιτρίνες, στα πλαίσια της «πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής» τους, να στολίσουν την προς νότο διάστασή της με κατά μετάλλιο, κανά μεγαλόσταυρο κάποιου χριστιανικού τάγματος, περασμένο στον λαιμό του δικτάτορα; Έστω κάποιο πανεπιστήμιο, το Πάντειο για παράδειγμα, να τον ανακηρύξει “επίτιμο διδάκτορα”; Ε;

Σαν ψυχολογική υποστηρίξη: φαίνεται ότι παρά την βία και την τρομοκρατία του στρατιωτικού καθεστώτος, τα προβλήματά του πολλαπλασιάζονται: η διαχείριση της κρίσης του αιγυπτιακού καπιταλισμού (με τους γνωστούς τρόπους) αυξάνει την ήδη πολύ μεγάλη φτώχια, και επιπλέον χτυπάει τα «χαμηλότερα» από οικονομική άποψη στρώματα της λεγόμενης «μεσαίας τάξης». Που στην αίγυπτο ξεκινάει απ’ τους μισθωτούς που έχουν σταθερή δουλειά (οπουδήποτε) και εκτείνεται μέχρι διάφορους πολύ φραγκάτους ελεύθερους επαγγελματίες, ανώτερα στελέχη του δημόσιου τομέα και του στρατού, κλπ.

Ένα παράσημο απ’ την «κοιτίδα της δημοκρατίας»!!! Επειγόντως!!!

Comments are closed.