Plain ψοφιοκουναβικά

Πέμπτη 31 Αυγούστου. Αυτός είναι αγράμματος· αλλά κι εκείνοι που τον ακούνε δεν πάνε πίσω. Κατά το ψόφιο κουνάβι η καταστροφή απ’ τον τυφώνα Harvey είναι επική! (epic!)

Όμως καμμία καταστροφή δεν μπορεί να είναι «επική»! Έπος, για να το πούμε απλά, είναι μια μεγάλου μεγέθους λογοτεχνική φόρμα που διηγείται κάτι σπουδαίο – ανθρώπινο έργο ή κατόρθωμα. Κατά συνέπεια το επίθετο επική χρησιμοποιείται μόνο για το (λογοτεχνικό) είδος επική ποίηση. Καταχρηστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα αντικείμενα της επικής ποίησης / του έπους. Μπορεί να πει κανείς, για παράδειγμα, «επική επίθεση», εννοώντας ότι αυτή η επίθεση ήταν τόσο αμφίρροπη, μακρόχρονη, αβέβαιης κατάληξης και οι δύο πλευρές έδειξαν τέτοια γενναιότητα, ώστε για να την διηγηθούν κάποιοι θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα επικό ποίημα, επικό μυθιστόρημα (ή, έστω, φιλμ).

Σε μια φυσική καταστροφή «επική» θα μπορούσε να αποδειχθεί η ανθρώπινη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. Η ίδια η καταστροφή όχι! «Επική» πλημμύρα; «Επικός» σεισμός; Μόνο επι(ει)κώς ηλίθιοι θα το έλεγαν και θα το δέχονταν…

Comments are closed.