Κορέα

Δευτέρα 21 Αυγούστου. Σήμερα αρχίζουν οι 10ήμερες «ασκήσεις» του αμερικανικού και του νοτιοκρεατικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή της κορεατικής χερσονήσου. Υπό τον κωδικό «Ulchi Freedom Guardian” είναι ετήσια γυμνάσια που γίνονται απ’ το 1976 και μετά, και η ημερομηνία τους ήταν προκαθορισμένη. Φέτος θα πάρουν μέρος 17.500 αμερικάνοι στρατιώτες (εκ των οποίων οι 14.500 από αμερικανικές βάσεις στη νότια κορέα), αισθητά λιγότεροι απ’ τους περσινούς 25.000. Η “Ulchi Freedom Guardian” ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος της ναυτικής “Northern Viper 17” – αμερικανο-ιαπωνικής σύνθεσης αυτή η τελευταία.

Πεκίνο και Πγιονγκγιάνγκ δεν γουστάρουν (ευνόητο). Η τελευταία απείλησε (όπως κάνει κάθε χρόνο…) ότι η αμερικανο-νοτιοκορεατική άσκηση μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο. Ωστόσο, αν ακούσετε κάτι “να χοντραίνει”, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

Στη διάρκεια της ίδιας άσκησης, πριν δύο χρόνια, 2 νοτιοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν από νάρκη στην “αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη” μεταξύ βορρά και νότου. Μια γρήγορη έρευνα των καραβανάδων του οηε έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο βορειοκορεατικός στρατός είχε φυτέψει επίτηδες τη νάρκη σε γνωστή διαδρομή περιπολιών του νοτιορεατικού. Η Πγιονγκγιάνγκ το αρνήθηκε, αλλά η Σεούλ το πήρε σοβαρά.

“Κουβέντα την κουβέντα” και “δήλωση την δήλωση” η κόντρα χόντρυνε, και στις 20 Αυγούστου, ενώ η αμερικανο-νοτιοκορεατική άσκηση βρισκόταν σε εξέλιξη, άρχισαν να πέφτουν κανονιές και απ’ τις δύο μεριές των συνόρων. Η Πγιονγκγιάνγκ έστειλε τελεσίγραφο 48ωρών στη Σεούλ να σταματήσει την εναντίον της προπαγάνδα αλλιώς θα γίνει πόλεμος. Τελικά, “με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων”, μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, οι δύο κορέες ζήτησαν η μία συγγνώμη απ’ την άλλη και το θέμα έληξε με την υπόσχεση ότι “ο διάλογος θα συνεχιστεί”….

Μπορεί να πει κάποιος ότι το 2015 πρόεδρος ήταν ο Ομπάμα ενώ τώρα είναι το ψόφιο κουνάβι. Αυτό κάνει διαφορά. Αλλά το 2015 οι αμερικάνοι που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν διπλάσιοι απ’ τους τωρινούς: 35.000.

Εν τω μεταξύ οι (αν)ισορροπίες δυνάμεων, λόγων και προθέσεων ζυγίστηκαν πολύ πρόσφατα. Και η Σεούλ, ό,τι και να λέει, επιμένει να φυλάει τα οπίσθιά της· και καλά κάνει…

Εκτός αν η έκλειψη ηλίου στις ηπα αύριο “σεληνιάσει” τον αρχιστράτηγό τους ακόμα περισσότερο…

Comments are closed.