Ελληνική φιλία

Τρίτη 15 Αυγούστου. Ελπίζουμε ότι ο καλός τους φίλος θα τους συγχωρέσει αν παρέλειψαν να του ευχηθούν για την επέτειο. Προλαβαίνουν να το κάνουν σήμερα, ή ακόμα και αύριο· σημασία είναι να θυμηθούν το βαφτίσια του φίλου τους· στο αίμα.

Πριν 4 χρόνια, στις 14 Αυγούστου του 2013, ο φρέσκος δικτάτορας της αιγύπτου Σίσι διέταξε τον στρατό και την αστυνομία του να σφάξουν, κυριολεκτικά, τους συγκεντρωμένους σε δύο μεγάλα ειρηνικά sit-in, κατά της χούντας και υπέρ του προέδρου Morsi (που είχε ανατραπεί και συλληφθεί πριν 1,5 μήνα). Στην πλατεία al-Nahda και στην πλατεία Rabaa al-Adawiya, και οι δυο στο Κάιρο.

Η σφαγή ήταν υποδειγματική. Σύμφωνα με την human rights watch δολοφονήθηκαν πάνω από 1000 διαδηλωτές μέσα σε λίγες ώρες. Η χούντα παραδέχτηκε την δολοφονία 595. Ενώ οι οργανώσεις που είχαν καλέσει τις διαμαρτυρίες (με μακράν μεγαλύτερη την μουσουλμανική αδελφότητα) είπαν ότι μόνο στην Rabaa al-Adawiya δολοφονήθηκαν σχεδόν 2.600 διαδηλωτές.

Αφού ο χασάπης του Καΐρου είναι φίλος των φαιορόζ, δεν αξίζει να του στείλουν μια ευχετήρια κάρτα, να τον πάρουν ένα τηλέφωνο, να του στείλουν μια ανθοδέσμη, κάτι βρε αδελφέ;

(Όποιος / όποια δεν ξέρει ή έχει ξεχάσει, μπορεί να δει ένα μισάωρο αντι-πληροφοριακό videoc του Sarajevo. Δεν είναι, μόνο, «αιγυπτιακό» θέμα… )

Comments are closed.