Ατσάλι

Κυριακή 27 Αυγούστου. Ένας απ’ τους βασικούς παράγοντες της φήμης και της κυριαρχίας της γερμανικής βιομηχανίας μηχανών κάθε είδους, είναι η υψηλή ποιότητα του γερμανικού ατσαλιού. Πρόκειται για βασικό στοιχείο της 2ης βιομηχανικής επανάστασης· και οι γερμανικές εργαλειομηχανές (μαζί με τους γερμανούς μηχανικούς και σχεδιαστές) έχουν κρατήσει την κορυφή παρά τους δύο χαμένους παγκόσμιους πολέμους.

Τώρα όμως; Τώρα ίσως εμφανιστεί κάποιος ανώτερος. Όχι μόνο απ’ τους γερμανούς, αλλά από όλους τους πρωτοπόρους της β βιομηχανικής επανάστασης: άγγλους, γάλλους, αμερικάνους. Κι αυτός θα έχει ασιατικά χαρακτηριστικά· γκρεμίζοντας (αν η πρόσφατη ανακοίνωση αποδειχθεί ακριβής) έναν ακόμα ευρωπαϊκό μύθο.

Μια ομάδα ερευνητών από διάφορα ινστιτούτα της κίνας και της ταϊβάν (πολιτικά μπορεί να τσακώνονται· τεχνοεπιστημονικά όμως συνεργάζονται…) δημοσίευσε μια ανακοίνωση στο φημισμένο περιοδικό science, σύμφωνα με την οποία δημιούργησαν ένα καινούργιο είδος ατσαλιού, ισχυρότερο και ταυτόχρονα πιο εύπλαστο απ’ τα υπάρχοντα. Το να είναι ισχυρότερο και μαζί πιο ανθεκτικό στην έλξη και στην κάμψη, είναι κάτι σαν άγιο δισκοπότηρο για την μεταλλουργία, αφού το ατσάλι είναι βασικό κατασκευαστικό υλικό απ’ τα αμάξια μέχρι τα αεροπλάνα και τους πυραύλους. Δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες (αφού πρόκειται η εφεύρεσή τους να αξιοποιηθεί εμπορικά / βιομηχανικά…) αλλά ισχυρίζονται ότι άλλαξαν το μίγμα και την διαδικασία παραγωγής του κράματος, επιτυγχάνοντας μια διαφορετική χημική εξέλιξη.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα: οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το καινούργιο ατσάλι είναι φτηνότερο στην παραγωγή του απ’ τα τρέχοντα είδη!

Αλί και τρισαλί! (Πιο σωστά: αλί και ατσαλί!!!) Πάνω που η Ουάσιγκτον ετοιμαζόταν να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο κατά του κινέζικου ατσαλιού, για να προστατέψει την δική της παραγωγή και τις εξαγωγές της…

Comments are closed.