Σοφές κουβέντες

Παρασκευή 14 Ιούλη. «Μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες… εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές» εκτιμά ο Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επικαλείται τρεις λόγους που δεν πρέπει να γίνει τώρα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: «Πρώτον, αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο. Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση, ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που θεωρούν και εξακολουθούν να θεωρούν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα».

Όχι, ο κυρ Σταθάκης δεν βάζει φουρνέλο στην φαιορόζ κυβέρνηση. Αυτά τα έλεγε πριν 3 χρόνια, το 2014. Τότε ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Φυσικά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιος απ’ τους 3 λόγους που επικαλέστηκε τότε δεν ισχύει σήμερα. Ισχύουν όλοι.

Αλλά τώρα είναι υπουργός. Άλλο πόστο, άλλος μισθός, άλλη χάρη…

Comments are closed.