Εμπόριο τρέλας, χοντρική λιανική

Παρασκευή 19 Μάη.Ιδιαίτερα μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών τη προηγούμενη Κυριακή στις τοπικές γερμανικές εκλογές, μοιάζει περισσότερο δικαιολογημένη η αισιοδοξία του πρωθυπουργού, που όπως δήλωσε χθες, θα αναγκαστεί , λόγω των θετικών εξελίξεων, να φορέσει γραβάτα: με τη νίκη σχεδόν εξασφαλισμένη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, Μέρκελ και Σόιμπλε μπορούν τώρα να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις για το χρέος, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους…

Μάλιστα! Αυτή είναι η τελευταία εξυπνάδα των ροζ “think tank” – σκέτοι ντενεκέδες δηλαδή, άδειοι από οτιδήποτε θα άξιζε να ονομαστεί “thought”. Πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς τύπους (μα ακριβώς τους ίδιους!) που το τελευταίο εξάμηνο έχουν υποστηρίξει διαδοχικά ότι α) αν «ανέβουν» οι φασίστες στην ολλανδία, στη γαλλία και στη γερμανία, τότε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα στριμωχτούν και «θα κάνουν παραχωρήσεις στην Αθήνα» για τα χρέη της, και β) αν «βγει» ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς στις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη, αυτό θα σημαίνει “παραχωρήσεις στην Αθήνα”.

Είναι ψυχοπαθείς; Έτσι δείχνουν. Ό,τι και να γίνει στον πλανήτη δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε «παραχωρήσεις για το χρέος». Είτε το Α, είτε το –Α, είτε το Β, είτε το –Β, όλα ερμηνεύοναι (στα σοβαρά…) και εκτιμώνται μ’ αυτό σαν μέτρο: το ελληνικό χρέος και τις «παραχωρήσεις».

Πρόκειται για έκφραση του βαθιά ενσωματωμένου πολιτικού προσοδισμού σε διεθνή κλίμακα. Έχει ποτίσει ως το μεδούλι άρχοντες και αρχόμενους, έτσι ώστε δεν θέλουν και δεν μπορούν να ακούσουν εκείνο που τους έχουν πει, όχι μόνο απ’ το Βερολίνο αλλά απ’ την πλειοψηφία των κρατών μελών της ευρωζώνης: δεν πρόκειται να σας χαρίσουμε ούτε σέντσι, ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ (τσακιστείτε και) ξεκουμπιστείτε απ’ το club. (“Τουλάχιστον τότε θα μπορούμε να πούμε στους δικούς μας πληθυσμούς ότι μας στοίχισε κάτι παραπάνω αλλά σας ξεφορτωθήκαμε!…”)

Δεν είναι ο γερμανικός εκλογικός κύκλος που «εμποδίζει», τάχα, το να χαριστούν λεφτά στην Αθήνα. Αυτά που λέγονται σχετικά είναι για ηλίθιους (και υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι). Είναι τα σκληρά γεγονότα που το απαγορεύουν. Πρώτον, στις αρχές του 2012, έγινε η μεγαλύτερη διαγραφή δημόσιου χρέους ever στην καπιταλιστική ιστορία του πλανήτη, προς όφελος της Αθήνας: πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ… Ένα ποσό ιλιγγιώδες, και μάλιστα «εθελοντικά»: Μέρκελ και Ζαρκοζί έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό των ιδιωτών δανειστών, κάτι funds και κάτι τράπεζες, μια επιλογή που επίσης ήταν πρωτοφανής (αλλά και σκληρά αναγκαία) στην ιστορία της ευρωζώνης. Και δεύτερον, πολλά απ’ τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δανείζονται (απ’ τις «αγορές») ακριβότερα απ’ ότι δανείζουν (μέσω esm) την Αθήνα. Πολύ απλά: χάνουν λεφτά μ’ αυτό το νταραβέρι.

Να χαρίσουν κι άλλα λεφτά λοιπόν; Γιατί; Επειδή το δντ λέει…; Σιγά! Δεν υπάρχει καμία περίπτωση «καθαρής» μείωσης αυτών που η Αθήνα χρωστάει στα ευρωπαϊκά κράτη. Η μόνη τέτοια περίπτωση, που είναι η «προσφορά» του γερμανικού κράτους και όχι του εσθονικού, του μαλτέζικου ή του πορτογαλικού, είναι: αν φύγετε απ’ την ευρωζώνη μπορούμε να σας χαρίσουμε (σαν γερμανία, και μόνο σαν τέτοια) καμιά 40αριά δις.

Ηθικό δίδαγμα; Ας μην αγοράσει γραβάτες ο εξοχότατος. Αν χρειαστεί, κάποιος θα τον δανείσει. Ας βάλει μπαντάνα στη τελική! Ή κελεμπία.

Όμως μπορεί και να μην χρειαστεί. Μπορεί να μην τον αναγκάσουν να κάνει τέτοια «παραχώρηση»…

(Το έχει σίγουρο ότι δεν τα έχουν πάρει στο κρανίο οι δανειστές που θέλει να χαρίσει 38 μύρια απ’ τα δημόσια έσοδα στο καινούργιο φιλαράκι του; Νόμιζει ότι οι καταραμένοι είναι ίδια φάση με το πόπολο που δεν πήρε χαμπάρι καν και καν τι πάει να πει «σας χαρίζω τα πρόστιμα για λαθρεμπόριο», όχι μόνο στο φιλαράκι του αλλά και σε κάθε άλλον μελλοντικά, που απλά θα αλλάξει ιδιοκτησία στο μαγαζί του αν πιαστεί με την γίδα στην πλάτη… λοιπόν αυτό νομίζει ο εξοχότατος;)

(φωτογραφία: Βγαί-νου-με μω-ρό μου βγαί-νου-με! Α-πο το τού-νελ!!!)

Comments are closed.