Η “κεντρική διοίκηση” σκέφτεται φωναχτά

Παρασκευή 31 Μάρτη.Πιστεύω ότι το ιράν δρά σ’ αυτό που αποκαλώ γκρίζα ζώνη, που είναι μια περιοχή μεταξύ του συνηθισμένου ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και λίγο πριν την ανοικτή σύγκρουση… Πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητές μας να σταματήσουμε τις δραστηριότητες του ιράν με στρατιωτικά ή άλλα μέσα…

Όταν αυτά λέγονται από τον στρατηγό Joseph Votel, επικεφαλής της «κεντρικής διοίκησης» (centcom) του αμερικανικού Πενταγώνου (αφορά όλη τη μέση Ανατολή ως την κεντρική ασία, και την βόρεια αφρική – είναι η ζώνη στρατοαστυνόμευσης που περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους επίσημους πολέμους της Ουάσιγκτον απ’ το 2001 και μετά, στο αφγανιστάν, στο ιράκ, στη συρία…) τότε μπορεί να έχει ένα βάρος.

Τι βάρος όμως; Ο Votel έχει υπό την διοίκησή του 80.000 πεζοναύτες, με όλα τα απαραίτητα. Ωστόσο το σημαντικότερο όπλο του δεν είναι αυτοί. Είναι οι συμμαχίες της Ουάσιγκτον με μιλιταριστικά (Τελ Αβίβ, τμήμα της Ισλαμαμπάντ) έως ανοικτά φασιστικά (Ριάντ and friends) καθεστώτα στην ζώνη ευθύνης της centcom.

Τι σημαίνει αυτό; Μια άμεση “χρήση στρατιωτικών μέσων” απ’ την μεριά της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης θα γινόταν εύκολα αντιληπτή απ’ τις προετοιμασίες της. Αντίθετα, η προβοκατόρικη δράση συμμάχων, με τον αμερικανικό στρατό σαν back up, θα μπορούσε να γίνει περισσότερο αιφνιδιαστικά και χωρίς να εμπλακούν αμέσως οι 80.000 αμερικάνοι πεζοναύτες και τα απαραίτητά τους. Προβοκατόρικος αιφνιδιασμός υπό την σκέπη των αμερικανικών διαγνώσεων (το ιρανικό καθεστώς προετοιμάζεται από καιρό πάντως…).

Συνεπώς οι δηλώσεις του αρχικαραβανά θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμα κλείσιμο του ματιού σε τέτοιους, πρόθυμους, συμμάχους. Κοντός ψαλμός…

(Υ.Γ. 1: Άλλος ένας ασήμαντος σύμμαχος: το ελεγχόμενο απ’ το Ριάντ, με συστηματικά καταπιεζόμενη σιϊτική μειονότητα που δεν το βάζει κάτω, υπό την προστασία της Τεχεράνης: το μπαχρέιν. Στο μπαχρέιν λοιπόν, που ως τώρα ήταν αποκλεισμένο λόγω “παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, το υποτιθέμενο “περιστέρι” της ψοφιοκουναβικής διοίκησης υπ.εξ. Rex Tillerson, θα πουλήσει f-16, ραντάρ, πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, κλπ, αξίας 2,7 δισεκατομυρίων δολαρίων. Δουλειά για τους αμερικάνους εργάτες – κέρδη για τα αφεντικά τους.

Το ενδιαφέρον είναι πως όπως ισχύει με όλες τις χούντες της αραβικής χερσονήσου έτσι και το μπαχρέιν ΔΕΝ έχει δικό του στρατό. Δουλεύει με μισθοφόρους, κυρίως από την ασία αλλά και από οπουδήποτε αλλού. Συνεπώς τέτοιες πωλήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από έμμεση απόβαση του αμερικανικού στρατού και διάφορων ιδιωτικών εταιρειών πολέμου, αγορασμένη απ’ τους σεΐχηδες· επιπλέον της άμεσης.

Υ.Γ.2: Μιας και η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για καινούργια πατιρντί στην μέση Ανατολή δεν συσκευάζει κατάλληλα και τους έλληνες φίλους της; Υπάρχει τίποτα πιο εκρηκτικό απ’ τους έλληνες υπ.αμ. και υπ.εξ.; Αυτοί δεν είναι απλοί υπουργοί. Είναι όπλα μαζικής καταστροφής! Μην πάνε χαμένοι…)

Comments are closed.