Ιρλανδία

13/2/2017. Πέρα απ’ το πως θα βγει απ’ την ε.ε. (και πως θα την διαλύσει ή όχι) το Λονδίνο έχει κι άλλα προβλήματα να λύσει στη διαδρομή του brexit. Δίπλα στις σοβαρές αντιρρήσεις των σκωτσέζων, που λειτουργούν ήδη σαν «εθνική» αντιπολίτευση κατά της εξόδου, υπάρχει και το ζήτημα της βόρειας ιρλανδίας. Που μπορεί να αποδειχθεί δηλητηριώδες.
Η συμφωνία «ειρήνευσης» του 1998, μεταξύ των καθολικών βορειοϊρλανδών του ira και του αγγλικού κράτους, αξιοποιώντας το γεγονός ότι το ιρλανδικό κράτος ανήκε ήδη στην ε.ε., προέβλεπε την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στα σύνορα μεταξύ αγγλοκρατούμενης βόρειας ιρλανδίας και του ιρλανδικού κράτους.
Τώρα όμως; Βγαίνοντας εκτός ε.ε. το Λονδίνο ξαναποκτάει σύνορα με τους 27· άρα και με την ιρλανδία. Συνεπώς οι βορειοϊρλανδοί θα ξανακοπούν απ’ τους συμπατριώτες τους. Και δεν τους αρέσει καθόλου αυτή η ιδέα.
Πως θα καταφέρει να τα μοντάρει όλα αυτά το «ενωμένο βασίλειο» και οι κυβερνήσεις του; (Για την her majesty δεν ρωτάμε. Είναι πια σε μια ηλικία που μπορεί να κλείσει τα μάτια της, για να μην δει τα χειρότερα…) Δεν ξέρουμε. Δείχνει όμως να έχει μπει σε μπελάδες· κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με τους 27…

Comments are closed.