Ετοιμαστείτε, κι εσείς, για ΤΗΝ διαδήλωση!

Τρίτη 28 Φλεβάρη. Ευτυχώς, υπάρχουν και καλά νέα. Ενόσω ένα γνήσιο τέκνο της ελλάδας ασχολείται με την συμμετοχή της σε διαστημικά προγράμματα (γινόμενο περίγελως σε όλους τους ντόπιους μίζερους, που δεν βλέπουν μακρύτερα απ’ την μύτη τους) ένα άλλο γνήσιο ελληνόπαιδο, πιο διάσημο αυτό, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο επόμενο Μεγάλο Κίνημα. Της διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων από τα ρομπότ!

Μάλιστα! Πρόκειται για τον (τι έγινε εκείνο το diem25 που θα έσωζε την ευρώπη;) εξαιρετικό κύριο Γιάνη. Που σε ένα άρθρο του (a tax on robots?) στο site project-syndicate, φλυαρεί «απαντώντας» σε μια ιδέα του Bill Gates, για επιβολή «φόρου ρομπότ» στις επιχειρήσεις που αντικαθιστούν ζωντανή εργασία με μηχανική, έτσι ώστε (μέσω προνοιακών συστημάτων) να αμβλυνθούν οι συνέπειες της ρομποτοποίησης….

Αν συμβαίνει να είστε αναγνώστες / αναγνώστριες του cyborg 8 θα ξέρετε περισσότερα για το θέμα· πολύ περισσότερα ακόμα κι απ’ τον εξαιρετικό κύριο Γιάνη. Οπότε απ’ το άρθρο του απομένει να έχει ενδιαφέρον αυτή η φράση:

… Όταν το Nexus [σ.σ. ο χαρακτηρισμός του άρθρου για τα ρομπότ γενικά] (όπως οι ρέπλικες Nexus-6 στην ταινία του 1982 Blade Runner) πετύχει το άλμα ότι «αυτός» έχει κερδίσει το «δικαίωμα» να αντιμετωπίζεται σαν κάτι ξεχωριστό απ’ την θεριστική μηχανή που χειρίζεται… τότε η ανθρωπότητα θα έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο είδος και ένα καινούργιο κίνημα δικαιωμάτων (στο οποίο θα συμμετάσχω με χαρά) που θα ζητάει ελευθερία για τα Nexus και ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους – συμπεριλαμβανόμενων μισθών για να ζουν, βασικής κοινωνικής πρόνοιας, και πολιτικών δικαιωμάτων.

Δεν είμαστε σίγουροι, όταν έρθει εκείνη η ώρα, ότι τα Nexus θα καλέσουν τον Γιάνη στο κίνημά τους. Δεν είμαστε σίγουροι καν και καν αν θα ζει (και θα ζούμε) για να τον πάρουν υπόψη τους με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο η ετοιμότητα και η διαθεσιμότητα μετράει. Γιατί δείχνει ότι όσο υπάρχει ο κυρ Γιάνης δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα για τα δικαίωματά μας, συμπεριλαμβανομένου του «μισθού για να ζούμε και όχι για να επιβιώνουμε». Ακόμα κι αν μας σφίγγουν (τα αφεντικά) συνέχεια τις βίδες μας.

Ησυχάσαμε!

(Μιας και το μισο-είπε μόνος του, μπορούμε να το εξομολογηθούμε. Απ’ την αρχή είχαμε την υποψία ότι ο κυρ-Γιάννης δεν ήταν only human. Ότι ήταν «βιονικός» ένα πράμα. Ίσως από άλλον πλανήτη. Τέτοιες ικανότητες σαν τις δικές του δεν τις βρίσκει κανείς στη γη. Κρίμα που δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμα.

Απ’ την άλλη μήπως έχει πέσει θύμα κάποιου αντι-Nexus ρατσισμού;)

Comments are closed.