Γεννήτριες προβοκάτσιας

Τετάρτη 27 Δεκέμβρη. Στις 20 του περασμένου Ιούλη η ισραηλινή καθεστωτική εφημερίδα haaretz στην ηλεκτρονική αγγλόφωνη έκδοσή της, κάτω απ’ το τίτλο το ισραήλ ξεκινάει μονάδα «βρώμικων κόλπων» για να βρίσκει και να σκορπάει βρωμιά σε βάρος των ομάδων του BDS, έριχνε ένα διαγώνιο φως σε κάτι που σαν ασταμάτητη μηχανή το γνωρίζαμε (ή το υποψιαζόμασταν βάσιμα), χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη: το ισραηλινό κράτος διαθέτει (εδώ και χρόνια) μηχανισμούς «συνειδησιακού πολέμου» για χρήση όχι μόνο στο εσωτερικό του, όχι μόνο εναντίον των παλαιστινίων, αλλά εναντίον οποιωνδήποτε, οπουδήποτε στον πρώτο κόσμο, αμφισβητούν τις ισραηλινές ιμπεριαλιστικές «αλήθειες».

Δεν πρόκειται μόνο για φανερούς μηχανισμούς προπαγάνδας. Πρόκειται επίσης (και κυρίως) για κρυφούς μηχανισμούς, undercover, απο-πληροφόρησης, διαστρέβλωσης, δυσφήμισης ή/και ακύρωσης των αντιπάλων του ισραηλινού ρατσισμού. Κρυφούς μηχανισμούς που, όπου χρειάζεται, μπορούν και πρέπει να παίρνουν ακόμα και “κινηματική” μορφή….

Το άρθρο της haaretz (που περιγράφει πολύ περιληπτικά κι ένα είδος γενεαλογίας του project) είχε αφορμή μια αναδιάρθρωση των σχετικών μηχανισμών:

… Με σκοπό να πετύχει τους σκοπούς του, o επικεφαλής της σπίλωσης στο υπουργείο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης «θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει νέα εργαλεία και μηντιακά κανάλια, συμπεριλαμβανόμενων των έμμεσων, μέσα από εξω-κυβερνητικούς οργανισμούς». Μ’ άλλα λόγια θα δημιουργήσει, θα προσλάβει ή θα δελεάσει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ή ομάδες που δεν έχουν σχέση με το ισραήλ, με σκοπό να διασπείρουν το υλικό της σπίλωσης. Αυτή η δραστηριότητα περιγράφεται σαν «στρατολόγηση και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ομάδων στο ισραήλ και διεθνώς»

Συνεχίζει αντιγράφοντας την αργκώ της κρατικής ανακοίνωσης που σχολιάζει ο αρθρογράφος. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται, έστω γενικά και αόριστα…

Comments are closed.