Ηλεκτρικά κοκτέιλ

Πέμπτη 10 Φλεβάρη>> … Η χοντρεμπορική τιμή στη γερμανία αυξήθηκε μέσα σε μία ημέρα χθες κατά 62,75% και διαμορφώθηκε στα 137,81 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και στη γαλλία στα 202,53 ευρώ / MWh. Στην ελλάδα καταγράφεται η δεύτερη υψηλότερη τιμή στον ευρωπαϊκό χάρτη, στα 208,05 ευρώ/ΜWh, μετά την ελβετία με μέση τιμή αγοράς τα 213,01 ευρώ/MWh. Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις… και λοιπά, και λοιπά…

Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων μόλις χτες η καθεστωτική «καθημερινή». Μάλιστα… Αν  κάνετε τον κόπο να βάλετε απ’ την μια μεριά την λίστα των «χοντρεμπορικών τιμών ρεύματος» (με το «ασημένιο» του ελλαδιστάν) και απ’ την άλλη τους βασικούς μισθούς στα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι ώστε να εκτιμήσετε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί «αγοραστική δύναμη ηλεκτρικού ρεύματος», τότε θα καταλάβετε: η «ενεργειακή φτώχια» είναι ένα ακόμα είδος «κρίσης» στο ελλαδιστάν. Σαν τέτοια αυτή η «κρίση» δεν είναι αμιγώς ελληνικό φαινόμενο. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωπαϊκό. Η ελληνική βαριάντα είναι ο εξτρεμισμός του.

Τι έχουν οι «χοντρεμπορικές» και ανηφορίζουν; Έχουμε γράψει ήδη δυο τρία πράγματα σχετικά. Ενδεικτικά: Δευτέρα 4 Οκτώβρη 2021 (κρίσεις, κι άλλες κρίσεις!), Δευτέρα 25 Οκτώβρη 2021 (ενεργειακή κρίση – ή πως βγαίνουν τα σπασμένα)… Σε αδρές γραμμές: αναζητείστε τον χρηματιστηριακό τζόγο των futures, των «συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης»… Ή, για να το πούμε αλλιώς: φτιάξτε «προβλέψεις» για ελλείψεις και θα δείτε τον τρελό χορό των τζογαδόρων στα (ενεργειακά) χρηματιστήρια να απογειώνεται!!!

Χρειάζεται εδώ μια κάποια επεξήγηση για τα βασικά.


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.