Λόλα να μια χειροβομβίδα! (1)

Τρίτη 15 Δεκέμβρη. Μήπως, τουλάχιστον, η mRNA πλατφόρμα είναι ασφαλής; Η «έγκριση επείγουσας χρήσης» είναι γεμάτη με τους πίνακες των εταιρειών για τις όποιες «ανεπιθύμητες παρενέργειες» παρατηρήθηκαν στη διάρκεια των δοκιμών ως τώρα. Όμως (επειδή είπαμε: κάποιοι φυλάνε τον κώλο τους…) ούτε εδώ τα πράγματα είναι έτσι όπως έχουν αναλάβει να προπαγανδίζουν οι δημαγωγοί και τα κάθε είδους παπαγαλάκια. Ας δούμε κάποια αξιοσημείωτα αποσπάσματα σχετικά με τις (αναγνωρισμένες!) παρενέργειες:

(Σελ. 38) … Οι αναφορές σε λεμφαδενοπάθεια ήταν αξιοσημείωτα περισσότερες στην ομάδα που εμβολιάστηκε (64 περιπτώσεις) σε σχέση με την ομάδα placebo (6 περιπτώσεις), πράγμα που εύλογα σχετίζεται με το εμβόλιο. Αναφέρθηκαν 4 περιπτώσεις παράλυσης του νεύρου του προσώπου (παράλυση Bell) στην ομάδα του κανονικού εμβολιασμού και καμμία στην ομάδα placebo. Η μία περίπτωση (εμφάνιση 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό) αναφέρθηκε σαν λήξασα 3 ημέρες μετά την εμφάνισή της, ενώ οι άλλες 3 αναφέρθηκαν σαν συνεχιζόμενες ή επιλυόμενες ως τις 14 Νοέμβρη 2020 οπότε τελείωσαν τα δεδομένα, με διάρκεια 10, 15 και 21 ημέρες αντίστοιχα. Η παρατηρούμενη συχνότητα των παραλυσεων Bell στην ομάδα εμβολιασμού είναι συμβατή με το αναμενόμενο ποσοστό εμφάνισής της στον γενικό πληθυσμό, αλλά ο FDA θα προτείνει παρακολούθηση για περιπτώσεις παράλυσης Bell κατά την ανάπτυξη του εμβολιασμού σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

(Σελ. 49) ανεπιθύμητες παρενέργειες που είναι πολύ ασυνήθιστες ή απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης για να εντοπιστούν

Μετά την έγκριση του εμβολίου, η χρήση του σε μεγάλους αριθμούς ατόμων μπορεί να αποκαλύψει επιπλέον, πιθανόν λιγότερο συχνές ή/και περισσότερο σοβαρές παρενέργειες που δεν εντοπίστηκαν ως τώρα στον πληθυσμό που συμμετείχε στις δοκιμές των σχεδόν 44.000 συμμετεχόντων. Η ενεργητική και παθητική παρακολούθηση της ασφάλειας θα συνεχιστεί μετά την έγκριση για τον εντοπισμό νέων σημαδιών.

Ένας αριθμητικά μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων σκωληκοειδίτιδας εκδηλώθηκε στην ομάδα εμβολιασμού, αλλά δεν ήταν πιο συχνός απ’ τον αναμενόμενο στις δοσμένες ηλικιακές ομάδες και δεν εγείρει κάποια καθαρή ανησυχία αυτή τη στιγμή για κάποια αιτιακή σχέση με τον εμβολιασμό. Παρότι η βάση δεδομένων έδειξε μια ανισορροπία στην παράλυση Bell (4 περιπτώσεις στην ομάδα εμβολιασμού και καμμία στην ομάδα placebo), η αιτιακή σχέση δεν είναι σίγουρη, μιας και ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μικρός και όχι πιο συχνός απ’ ότι θα ήταν αναμενόμενος στον γενικό πληθυσμό. Οι προσπάθειες για περαιτέρω εντοπισμό σημάτων γι’ αυτές τις παρενέργειες θα συνεχιστούν μαζί με την πιο εκτεταμένη χρήση του εμβολίου.

Δεν είναι προκλητικό (έως πρόστυχο από «θεσμική» άποψη) το ότι ο FDA προσπαθεί να «καθαρίσει» τις εταιρείες αποδεχόμενος μια ψεύτικη σύγκριση ανάμεσα στις σοβαρές παρενέργειες στην ομάδα εμβολιασμού με τον «γενικό μέσο όρο στον πληθυσμό» όταν αυτός ο «γενικός μέσος όρος» είναι ακριβώς δίπλα, η ομάδα placebo; Ο FDA λέει ψέμματα όταν δέχεται ότι έγιναν δοκιμές με «σχεδόν 44.000 συμμετέχοντες», με δεδομένο ότι οι μισοί ήταν η ομάδα placebo, αυτοί κι αυτές που ΔΕΝ εμβολιάστηκαν – άρα ένα καλό δείγμα «γενικού πληθυσμού»!!..

Κι όμως. Η λεμφαδενοπάθεια αναγνωρίζεται μεν σαν παρενέργεια της mRNA πλατφόρμας, αλλά ξεπετιέται χωρίς άλλη κουβέντα…. Και η παράλυση Bell …παραπέμπεται στο μέλλον, με το καθησυχαστικό «ε, ντάξει, δεν ήταν περισσότερες οι περιπτώσεις απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό» όταν στους μισούς συμμετέχοντες που δεν εμβολιάστηκαν δεν υπήρξε καμμία τέτοια περίπτωση…

Comments are closed.