Το liechtenstein ήταν η αρχή

Κυριακή 9 Αυγούστου. Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια – έλεγε μια παλιά παροιμία. Μ’ αυτό το θάρρος, της λαϊκής σοφίας, γράφαμε στις 26 του περασμένου Απρίλη:

Είναι ένα τόσο δα μικροσκοπικό πριγκηπάτο· με έκταση κάτι παραπάνω από το 1/20 της Αθήνας. Πληθυσμό με το ζόρι 40.000. Έχει όμως πρωτεύουσα, ονόματι Vaduz. Είναι ορεινό, ανάμεσα στην αυστρία και στην ελβετία, έχει ski resorts, και φυσικά είναι πλυντήριο («φορολογικός παράδεισος» στην καθώς πρέπει ορολογία). Όλα αυτά δεν το εμποδίζουν καθόλου να κάνει ένα άλμα στην πρωτοπορία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Covid – 19 βοηθούντος.

Η διοίκηση του liechtenstein, ίσως και ο πρίγκηπας Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marco d’Aviano Pius (για συντομία: Hans-Adam 2) αυτοπροσώπως, αποφάσισε λοιπόν ότι για το καλό της δημόσιας υγείας (έχουν πρόβλημα κι εκεί, με τον αέρα των Άλπεων;) πρέπει κάθε υπήκοος να φοράει ένα high tech βιομετρικό μπρασελέ, που θα μεταφέρει διαρκώς δεδομένα υγείας (θερμοκρασία, σφιγμούς, ένταση βήχα, ποιός ξέρει τι άλλο;) σε μια κεντρική βάση δεδομένων – στη γειτονική ελβετία.

Σε πρώτη φορά το έχουν πάρει / φορέσει 2.000 απ’ τους υπηκόους. Τα δεδομένα τους συγκεντρώνονται, αναλύονται, αλγοριθμοποιούνται, και ο Mauro Pedrazzini, υπουργός εσωτερικών του πρίγκηπα, είναι ευχαριστημένος. Η κλινική μελέτη των δεδομένων γίνεται απ’ το υπουργείο υγείας της ελβετίας, κι όλα κουρντίζονται ώστε απ’ τον Σεπτέμβριο να μοιραστούν / φορεθούν τα μπρασελέ απ’ όλους / ες…

Ε, ναι λοιπόν, είτε ήταν η αρχή το ευρωπαϊκό πριγκηπάτο είτε όχι, η ιστορία έχει συνέχεια. Πριν σχεδόν μια βδομάδα η δημοκρατία της σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι από μεθαύριο Δευτέρα 10 Αυγούστου όποιος μπαίνει στην επικράτειά της θα φοράει υποχρεωτικά ένα smart βραχιόλι, που θα ελέγχει τις κινήσεις του για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Για την ακρίβεια: όχι τις κινήσεις του, αλλά τη ακινησία του. Προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των 5 μυρίων σιγκαπουριανών, οποιοσδήποτε κι αν μπαίνει στη χώρα μπαίνει ταυτόχρονα σε καραντίνα δύο εβδομάδων, αδιάφορο αν είναι «θετικός» ή «αρνητικός». Κι αυτό γιατί μια παλιά σιγκαπουριανή παροιμία λέει ότι «όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά».

Αυτή η απαγόρευση / περιορισμός ίσχυε ήδη. Το καινούργιο είναι ότι – επιτέλους! – από μεθαύριο ο έλεγχος της συμμόρφωσης θα γίνεται ηλεκτρονικά / ψηφιακά, αντί να ιδρώνει ο κάθε σιγκαπουριανός αστυφύλακας να επιβεβαιώνει ότι η κατ’ οίκον (ή κατά ξενοδοχείο) απομόνωση τηρείται, εδώ κι εκεί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοκρατία της σιγκαπούρης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα «αρνητικό» τεστ σήμερα δεν σημαίνει και πολλά για αύριο, ακολουθεί πιστά το επίσημο manual της μόλυνσης και της κάθαρσης: 14 ημέρες στο καθαρτήριο, είτε θα έχεις αρρωστήσει – οπότε θα πας σε νοσοκομείο… – είτε όχι, είναι ικανός χρόνος για να αποδοθείς «καθαρός» στην πόλη / κράτος. Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι αν τα φορετά είναι η μια άκρη της επιτήρησης το cloud είναι η άλλη… Θέλουμε να πούμε: έστιν κλάουντ οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά!

Και τι οφθαλμός! Η παραβίαση της ατομικής καραντίνας συνεπάγεται είτε πρόστιμο έως και 7.272 δολάρια σιγκαπούρης (σχεδόν 4.500 ευρώ…) είτε 6 μήνες φυλακή. Έξι μήνες κλασσική, κανονική «αναλογική» φυλακή ή δυο βδομάδες αλγοριθμική; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση…

(Ξέρουμε τώρα τι θα πει ο χωρικός: «τίν μωρέ αυτά που λέτε για το θηρίο που μουγκρίζει πάνω σε ρόδες και φτύνει καπνό; αποτρελαθήκατε;»

Ο.Κ. Το liechtenstein δεν κάνει στους αγνούς φίλους της καραντίνας γιατί είναι πριγκηπάτο… Η σιγκαπούρη δεν τους κάνει γιατί είναι στην ασία… Ποιός θέλουν να τους πει την συνέχεια του έργου;)

Comments are closed.