Personal data

Παρασκευή 31 Ιούλη – Κυριακή 2 Αυγούστου. Ξέρουμε ότι είναι πολλοί, πάρα πολλοί, εκείνοι κι εκείνες που δυσκολεύονται (; – αρνούνται; – αδυνατούν;) να συνδέσουν την 4η βιομηχανική επανάσταση με την μεγα-διαχείριση όχι της «υγείας» αλλά μάλλον της γενίκευσης της αρρώστιας που μεθοδεύτηκε παγκόσμια σαν «ο φονιάς covid-19 και πως να τον αντιμετωπίσουμε». Ξέρουμε ότι είναι πολλοί, πάρα πολλοί εκείνοι κι εκείνες που δεν θέλουν (; – δεν μπορούν;) να δουν ότι αυτή η συνεχιζόμενη τρομοεκστρατεία / διαχείριση και η Αλλαγή (καπιταλιστικού) Παραδείγματος (και) σε ότι αφορά το δίπολο υγεία / αρρώστια είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το γιατί συμβαίνει αυτή η αδυναμία / απώθηση, το γιατί είναι τόσο ισχυρή, και το γιατί – αντίθετα – είναι μαζικά πολύ πιο εύκολη η ροπή προς «εύκολες απαντήσεις» σ’ ένα ευρύ φάσμα, απ’ την πειθαρχία / εσωτερίκευση στις διαταγές και στις απαγορεύσεις ως μια απλοϊκή, σκέτα αντιδραστική αλλά πάντα εξατομικευμένη, Εγωϊκή δυσανεξία (απέναντι στις διαταγές), είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Από εργατική, ανταγωνιστική άποψη. Αλλά δεν θα ασχοληθούμε μ’ αυτό εδώ, τώρα.

Αυτό που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια είναι μια μάλλον ήπια αλλά ωστόσο εντυπωσιακή επίδειξη του πως το δίπολο υγεία / αρρώστια έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι υποδεικνύει ο ατομικός εμπειρισμός του καθενός μας. Αυτή η μεταμόρφωση δεν είναι τυχαία. Είναι ιστορικά προσδιορισμένη. Είναι η «μεταγλώττιση» (αν επιτρέπεται ο όρος) που απαιτούν οι γενικές προδιαγραφές του engineering of everything.

Η Evidation Health είναι μια μεσαίου μεγέθους αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων για «διαγνωστικούς», «ιατρικούς» σκοπούς. (Τα εισαγωγικά οφείλονται στο ότι οι σκοποί θα μπορούσαν να είναι και εντελώς διαφορετικοί…). Δημιουργήθηκε το 2012 με τα λεφτά, αρχικά, ενός χρηματοδοτικού βραχίονα της γνωστής general electric (GE Ventures) και τον σχεδιασμό ενός ιατρικού βραχίονα του πανεπιστημίου του Stanford (Stanford Health Care), με σκοπό την αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων κάθε είδους, που παρέχονται με την συναίνεση των ατόμων που εμπλέκονται στα ερευνητικά προγράμμα της Evidation.

Στο 21 λεπτών video που ακολουθεί μετά τα εισαγωγικά / επεξηγηματικά σχόλιά μας (ευχαριστούμε την Ε. για την εξαιρετική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη μετάφραση!), ο ceo της Evidation Luca Foschini εξηγεί στα τέλη του περασμένου Γενάρη, προ covid (σ’ ένα κοινό που σίγουρα δεν είμαστε εμείς κι εσείς) το πως η γενικευμένη datoποίηση της καθημερινής ζωής δημιουργεί μια «ακατέργαστη πρώτη ύλη». Εκείνη την «πρώτη ύλη» της οποίας η μαθηματική / αλγοριθμική κατεργασία μπορεί να δημιουργήσει «ψηφιακές αναπαραστάσεις» για το σύνολο της καθημερινότητας (του καθενός) – κάτι που ενδιαφέρει, στην προκειμένη περίπτωση, τους βιο-μήχανους της υγείας. (Το διήμερο συνέδριο είχε οργανώσει η Applied Machine Learning Days, που εμφανίζεται σαν η «μεγαλύτερη πλατφόρμα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης στην ευρώπη»…)

Αφού τονίσουμε προκαταβολικά ότι ούτε η μηχανική μάθηση ούτε η τεχνητή νοημοσύνη προήλθαν … απ’ τον covid-19 (!!) αλλά ότι, αντίθετα, αυτές και πολλές ακόμα τεχνολογίες αποτελούν τον εξελισσόμενο θώρακα και ταυτόχρονα το ιστορικό και πολιτικά υλικό καπιταλιστικό «περιβάλλον» μέσα στο οποίο η συγκεκριμένη τρομοδιαχείριση του συγκεκριμένου ασήμαντου κορονοϊού απέκτησε νόημα και σκοπιμότητα, προχωράμε σε μερικά βασικά σχόλια.

Πρώτον, κάτι που λέγεται στην πολύ αρχή και μπορεί να διαφύγει της προσοχής. Η μετάβαση του ενδιαφέροντος απ’ τα «προσωπικά δεδομένα του ασθενούς» στα «προσωπικά δεδομένα της υγείας» συνολικά – του καθενός. Η μετάβαση είναι στρατηγικής σημασίας. Ο «ασθενής», η «ασθένεια», είναι μια περιορισμένη στο χρόνο κατάσταση. Αντίθετα, σαν «υγεία», μπορεί να θεωρηθεί το σύνολο της καθημερινής ζωής, 24/7. Συνεπώς η «δημιουργία», η «συγκέντρωση» και η «κατεργασία» των προσωπικών data 24/7 είναι μια καθολική διαδικασία που μπορεί να αφορά (και πράγματι αφορά) τα πάντα στην καθημερινή ζωή.

Ακόμα και τον ύπνο.

(φωτογραφία: Εδώ που τα λέμε αν δεν ξέρεις την ταχύτητα και την διεύθυνση του ανέμου με έγκυρο τρόπο, ομπρέλλα δεν στήνεις την σήμερον ημέρα!)

Comments are closed.