Ουάσιγκτον & co…

Πέμπτη 2 Γενάρη. Κεντρικό είναι το “μπέρδεμα” της Ουάσιγκτον (επειδή διαμορφώνει τις παραμέτρους των σχεδιασμών ή/και των σπασμών των υπόλοιπων μελών του άξονα). Η Ουάσιγκτον έχει χρεώσει τον Haftar στη Μόσχα, κι όσο περνούν οι μέρες δηλώνεται όλο και πιο αντι-Haftar. Έτσι όμως πέφτει πίσω απ’ την Άγκυρα, που στηρίζει τον Sarraj! Πρακτικά και ουσιαστικά ούτε το ψοφιοκουναβιστάν (ούτε κανείς άλλος απ’ τους 3 plus one) μπορούν να ξεφύγουν αυτή την στιγμή απ’ το δίπολο – πένσα που έχουν φτιάξει η Μόσχα και η Άγκυρα, από κοινού, στο λιβυκό πεδίο μάχης.

Διάφοροι διεθνείς αναλυτές (εκτός ή εντός εισαγωγικών…) έχουν αρχίσει βέβαια να το παίρνουν χαμπάρι αυτό το ρωσοτουρκικό δίπολο-πένσα τις τελευταίες ημέρες (και όχι επειδή διαβάζουν ασταμάτητη μηχανή!). Το σχολιάζουν. Αλλά δεν βλέπουν κάποια «έξοδο» απ’ αυτό. Ειδικά αν αυτό το δίπολο (που ίσως διακριτικά γίνεται ανεκτό απ’ την Ρώμη και το Παρίσι – που τυπικά είναι αντίπαλοι στο λιβυκό πεδίο μάχης… αλλά και το Βερολίνο) πετύχει κάποια εκεχειρία (εντός ή εκτός εισαγωγικών) εκεί.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι, απ’ αυτήν την άποψη, η πραγματική στάση της Μόσχας (στη λιβύη). Απ’ την μια μεριά όντως υπάρχουν ρώσοι μισθοφόροι της wagner group στη δούλεψη του Haftar· προκύπτει ωστόσο ότι η ανεγκέφαλη αλεπού Putin δεν θέλει την κατάληψη της Tripoli απ’ τον «τζενεράλ»! Γιατί; Επειδή έχει ήδη σχέσεις και με τον Sarraj και την κυβέρνησή του!

Ο Sarraj (κι όχι ο «τσενεράλ») ήταν, σαν επίσημα αναγνωρισμένος διεθνώς, καλεσμένος στην πρόσφατη (23 – 24 Οκτώβρη) «ρωσο-αφρικανική συνδιάσκεψη» στο Sochi (περισσότερα στο Πολυδιάστατες παρτίδες, την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη). Όχι μόνο συναντήθηκε με τον Putin (άγνωστο τι είπαν) αλλά υπέγραψε και διάφορες εμπορικές συμφωνίες με την Μόσχα – ο παλιοχαρακτήρας! Μέχρι και για στρατιωτική συνεργασία συζήτησε – ο αλιτήριος!! (Ανεπίσημα, για να είμαστε ακριβείς, πήγε στο Sochi και μία αντιπροσωπεία απ’ την Βεγγάζη. Αυτό εκτιμήθηκε σαν απόδειξη του “μεσολαβητικού ρόλου” που παίζει η Μόσχα…)

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα για διάφορα τοπικά τσακάλια που έχουν πιαστεί στην πένσα, στις 6 Δεκέμβρη, η ρωσική πετρελαϊκή Tatneft, που έχει συμβόλαιο (με την κυβέρνηση Sarraj) για έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή Ghadames, ξανάπιασε δουλειά. (H ελπιδοφόρα για κοιτάσματα Ghadames basin εκτείνεται στη νότια τυνησία και στην ανατολική αλγερία. Λέτε οι έρευνες αυτές να μην ενδιαφέρουν την Τύνιδα και το Αλγέρι;) Επιπλέον η σαφώς μεγαλύτερη και γνωστότερη Rosneft έχει απ’ το 2017 συμφωνία ερευνών και εκμετάλλευσης με την libyan national oil corporation (NOC) – που έχει την έδρα της στην Tripoli. Είναι άγνωστο μεν πως προχωράει, αλλά είναι μια συμφωνία που αφορά χειροπιαστά κοιτάσματα· και όχι ονειρικούς σωλήνες…

Φυσικά ο «τζενεράλ» έχει καταλάβει κι αυτός διάφορα (μεγάλα) πετροκοιτάσματα αλλά και εγκαταστάσεις εξόρυξης και εξαγωγής στη Βεγγάζη. Όπως, όμως, η ασταμάτητη μηχανή είχε έγκαιρα παρατηρήσει, ενώ κανείς δεν λέει όχι στο λαθρεμπόριο (ο Haftar αναγκαστικά τέτοιο κάνει) η «επίσημη γραμμή» της Μόσχας ως τώρα είναι ζήτω η νομιμότητα (αυτήν θα χρειαστεί και για τα υπόλοιπα σχέδιά της στην Αφρική). Συνεπώς επίσημα, σαν διακρατικές σχέσεις, στο φως της ημέρας, έχει νταραβέρια και συμφωνίες με τον Sarraj. (Και σίγουρα δεν έχει απελάσει τον λίβυο πρεσβευτή!)

(φωτογραφίες κάτω: Με δεδομένο πως τόσο η Τύνιδα όσο και το Αλγέρι, που συνορεύουν με τη λιβύη, αναγνωρίζουν τον Sarraj και καταριούνται τον Haftar, η επίσης μουσουλμανική Άγκυρα σε πρώτο χρόνο αλλά και η Μόσχα σε δεύτερο έχουν ένα καλό σετ υποστηρικτών στη βόρεια Αφρική…)

Comments are closed.