Κυρώσεις 2

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη. Σε ότι αφορά τον αμερικανικό «εμπορικό πόλεμο» εναντίον του Πεκίνου, το ψόφιο κουνάβι αποφάσισε να προχωρήσει στον επόμενο γύρο: την επιβολή δασμών ύψους 200 δις δολαρίων σε εισαγόμενα κινεζικά εμπορεύματα.

Στον πρώτο γύρο (των δασμών των 50 δις δολαρίων, που έχουν ήδη επιβληθεί) τα αμερικανικά επιτελεία μελέτησαν και επέλεξαν (τελικά) τα 1333 είδη εισαγόμενων εμπορευμάτων που μπήκαν στο στόχαστρο. Τα κριτήρια ήταν 3: πρώτον, να θίγουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους αμερικάνους καταναλωτές· δεύτερον να αποτελούν μικρό μέρος της αγοράς αυτών των ειδών στις ηπα, έτσι ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές (διεθνείς) αγορές για κάλυψη των πιθανών ελλείψεων· και γ) να χτυπούν όσο το δυνατόν περισσότερο βασικούς βιομηχανικούς τομείς του κινεζικού καπιταλισμού. Ειδικά σε σχέση με το project “made in china 2025”.

Το δεύτερο πακέτο που αναγγέλθηκε (θα) είναι, υποχρεωτικά, πιο σκληρό όχι μόνο για τον κινεζικό καπιταλισμό αλλά και για την αμερικανική αγορά. Απ’ τα 200 δις δασμούς (για 6031 είδη εμπορευμάτων) περίπου τα 80 δισεκατομμύρια αφορούν καταναλωτικά εμπορεύματα: διάφορα είδη επίπλων, ταξιδιωτικές βαλίτσες, ηλεκτρικές σκούπες, air conditioners, και άλλα. Επιπλέον στενεύουν σημαντικά οι δυνατότητες για αναζήτηση εναλλακτικών «προμηθευτών». Στα περισσότερα απ’ τα εμπορεύματα του γύρου των 200 δις το μερίδιο των κινεζικών στην αμερικανική αγορά είναι πάνω από 20% και για περίπου τα μισά πάνω από 50%. Μεγάλο έως πολύ μεγάλο για να βρεθούν διαθέσιμοι εναλλακτικοί προμηθευτές. (Η κινεζική προστιθέμενη αξία σ’ αυτά τα είδη είναι επίσης μεγάλη: 70%, 80%, 90% ανάλογα με την περίπτωση. Συνεπώς ο κινεζικός καπιταλισμός θα έχει, αυτή τη φορά, πρόβλημα).

Επειδή αυτό το πακέτο είναι το προτελευταίο πριν η Ουάσιγκτον ανεβάσει σημαντικά τους δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών, το ψοφιοκουναβιστάν (αν και όχι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, που θα ζοριστούν…) δείχνει σαφέστατα ότι το χοντραίνει ως εκεί που δεν πάει άλλο.

Το βασικότερο εργαλείο ευρείας χρήσης απ’ την μεριά του Πεκίνου, για να εξισορροπήσει / απαντήσει σ’ αυτήν την επίθεση, είναι η υποτίμηση του νομίσματός του. Πράγματι αυτό συμβαίνει ήδη σε μικρό βαθμό: απ’ τα «υψηλά» στα μέσα της περασμένης άνοιξης (0,16 δολάρια προς 1 γουάν) έχει γίνει μια «διακριτική υποτίμηση» κατά 6,5%. Σ’ αυτό το σημείο, ένας δασμός 25% πέφτει στο 16,5% σαν αύξηση της τελικής τιμής.

Ωστόσο, παρότι η κεντρική κινεζική τράπεζα έχει όλα τα μέσα για μια επιθετική υποτίμηση του γουάν, δεν έχει τα περιθώρια: το γουάν πρέπει να έχει σταθερότητα για να κερδίσει έδαφος σαν διεθνές αποθεματικό νόμισμα, εκτοπίζοντας το δολάριο.

Η συνέχεια … μπροστά μας…

Comments are closed.